Capital.ba

Federacija BiH pred finansijskim slomom?

23.06.2009. / 16:00

kriza1SARAJEVO, Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi doživjeti finansijski  slom, a cijela BiH zapasće u velike poteškoće nakon što je Međunarodni monetarni fond odbio prihvatiti ustupke koje su federalne vlasti obećale demobilisanim borcima i invalidima, ocjena je koju donose bosanskohercegovački mediji komentirajući propast novog kruga pregovora o stand-by aranžmanu sa MMF-om.
 
‘Ovo sada već postaje problem’, izjavio je ministar financija BiH Dragan Vrankić po povratku u Sarajevo iz Beča, gdje su u ponedjeljak vođeni neuspjeli pregovori s predstavnicima IMF-a o finalizaciji ranije načelno dogovorenog sporazuma o stand-by aranžmanu. Tim je sporazumom BiH u sljedeće tri godine trebala dobiti novčanu podršku od MMF-a vrijednu milijardu i 200 miliona dolara, a ona je trebala poslužiti za konsolidovanje državnog i entitetskih budžeta te stabilizovovanje fiskalnog ssistema u zemlji.
MMF je, međutim, kao uslov postavio smanjivanje budžetskih troškova na svim nivoima, što su vlasti u početku i prihvatile. Hiljade ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih pripadnika Armije BiH prošle su sedmice nasilnim protestima pred sjedištem Vlade Federacije BiH u Sarajevu iznudili obećanje kako njihova primanja ipak neće biti smanjena za deset odsto kao što je to tražio MMF.
Predstavnici MMF-a su juče su zaključili kako su takve izmjene pisma namjere koje su im vlasti BiH ranije uputile neprihvatljive te da u tom slučaju od stand-by aranžmana neće biti ništa. ‘Oni su rekli da aranžman dolazi u obzir samo ako se držimo onoga što je navedeno u pismu namjere. U protivnom, oni dižu ruke od nas’, izjavio je federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda kako ga citira ‘Dnevni avaz’. Dodao je kako sada više ‘nema nikakvog plana’.
‘Rekli su nam: razmotrite, pa vidite gdje ste’, kazao je Bevanda dodajući kako je sada na nekome drugome da odluči što dalje jer je lično učinio sve što je mogao. Predstavnicima vlasti BiH u Beču je preneseno kako odbor direktora MMF-a pod sadašnjim uslovima uopšte nema razloga na zasjedanju 29. juna, kako se očekivalo, razmatrati mogući sporazum s BiH.
Pomoćnik federalnog ministra finansija Emir Silajdžić upozorio je kako se mogu očekivati veoma teške posljedice ne nađe li se rješenje za sadašnju blokadu pregovora s MMF-om jer u Federaciji jednostavno nema više novaca.
U budžetu za ovu godinu zbog ukupnog pada prihoda nedostaje čak 470 miliona konvertibilnih maraka (oko 230 milijuna evra) što znači da novca neće biti ni za one kategorije koje su nasiljem i protestima iznudile ustupke, prenosi ‘Oslobođenje’. Federacijska vlada nadala se kako će tu budžetsku ‘rupu’ popuniti upravo iz sredstava koje bi državi dodijelio MMF, a u svrhu popunjavanja budžetskog manjka zaključila je i kredit od 153 miliona KM sa konzorcijem komercijalnih banaka koji je opet trebalo vraćati iz sredstava MMF-a. Hina

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!