Capital.ba

Poljska daje pola miliona evra u zajednički fond za Zapadni Balkan

09.07.2019. / 9:00

VARŠAVA, Poljska daje pola miliona evra u zajednički fond za Zapadni Balkan, koji vode Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Na marginama samita Evropske unije za Zapadni Balkan održanog u Poznanju, EIB je potpisala novi sporazum o podršci Investicionom okviru za Zapadni Balkan (WBIF), kojim se predviđa doprinos Poljske od 500.000 evra, saopštio je juče ovaj evropski zajmodavac.

WBIF omogućava EIB-u da usmjeri dodatna finansijska sredstva u region s ciljem unapređenja povezivanja unutar regiona i njegovog povezivanja sa Evropskom unijom.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan kombinuje kredite EIB-a sa grantovima i usmjerava ih u privatne investicije, a do sada je mobilisao 18 milijardi evra investicija.

U budućnosti WBIF će se proširiti iz oblasti saobraćajnog i energetskog povezivanja na pružanje podrške projektima životne sredine, socijalne ekonomije, digitalnim programima i novom Zelenom planu za Zapadni Balkan.

U saopštenju se podsjeća da je 4. jula u Beogradu, EIB potpisala projekat o grantu od 1,1 milion evra sa Gradom Beogradom, u okviru ERI programa, radi podrške poboljšanju vodovodne i kanalizacione infrastukture u glavnom gradu Srbije.

EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju Zapadnog Balkana i planira da poveća investicioni portfolio u regionu dajući prioritet projektima konkurentnosti, inovacija i klime, izjavio je Verner Hojer, predsjednik EIB-a na samitu u Poznanju. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!