Capital.ba

Cijena nafte na putu da zabilježi najveći nedjeljni pad za pet sedmica

06.07.2019. / 9:00

LONDON, Sjevernomorska nafta “brent” je poskupila usljed tenzija oko Irana i odluke OPEK-a i partnera da produže sporazum o smanjenju proizvodnje do marta 2020.

Istovremeno, cijene američke “lake” nafte pale su zbog slabih ekonomskih pokazatelja.

Cijena “brenta” je porasla 53 centa na 63,83 dolara za barel, dok je cijena WTI nafte “skliznula” 18 centi na 57,16 dolara, prenosi njujorška agencija Blumberg i dodaje da su obej vrste nafte na putu da zabilježe najveći nedeljni pad u pet sedmica.

Trgovinski rat između SAD i Kine ugrozio je perspektive rasta globalne ekonomije i tražnje za naftom, ali razgovori dvije zemlje biće nastavljeni naredne sedmice u nastojanju da otklone aktuelni zastoj.

U SAD, nove porudžbine za fabričkom robom pale su u maju drugi mjesec zaredom, pokazali su podaci vlade, što ukazuje na nove probleme najveće svjetske ekonomije.

Američka uprava za informacije o energetici izvjestila je u srijedu o padu nedjeljnih zaliha od 1,1 milion barela, što je manje u odnosu na pad od pet miliona barela o kojem je izvjestio Američki institut za naftu i manje od očekivanja analitičara. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!