Capital.ba

“Aluminia” gradi vrtić od dva miliona KM

30.03.2017. / 8:00

ZVORNIK, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Alumina” Milorad Motika i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović položili su juče kamen temeljc za objekat dječijeg vrtića u čiju će gradnju “Alumina” uložiti dva miliona KM.

Kapacitet dječijeg vrtića, koji će se graditi na lokaciji “Alumine”, je 220 djece, čiji roditelji rade u ovoj kompaniji.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da “Alumina” planira izgradnju vrtića vlastitim sredstvima, dodajući da će roditelji za to vrijeme bezbrižno raditi jer će se njihova djeca nalaziti na sigurnom, u blizini.

On je podsjetio da je fabrika prije izvjesnog vremena bila privatizovana i da je to bila kriminalna i tajkunska privatizacija, koja je trebalo da iscrpi najbolje potencijale ove fabrike.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je učestvovao u tome da se donese odluka kako bi se fabrika spasila i prekinulo izvlačenje ekstra dobiti.

“Vlada Republike Srpske je donijela odluku da preuzme direktno upravljanje ovom fabrikom i sada mogu da kažem da smo učinili nevjerovatnu stvar, jer je `Alumina` sada uspješna”, rekao je Dodik i podsjetio da je ostalo da se riješi pitanje statusnog položaja ove fabrike.

Predsjednik Srpske istakao je da će upravo rješavanje statusnog pitanja omogućiti da dođe do nove ekspanzije, te podsjetio da potpuno nova orijentacija poslovodstva i uprave, da se ovdje vrši viši stepen finalizacije, govori o partnerstvu sa stranim kupcima proizvoda “Alumine”.

Predsjednik Upravnog odbora Milorad Motika zahvalio je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima koji su aprila 2013. godine donijeli odluku koja je bukvalno došla u trenutku da se spasi ovaj kolektiv i da ostane u životu.

“Menadžment ‘Alumine’ zajedno sa Upravnim odborom, kao odgovorni ljudi, odlučili smo da gradimo obdanište u koje će biti investirano oko dva miliona KM”, rekao je Motika i naglasio da je to ponos i uspjeh cijelog kolektiva.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna od najdobronamjernijih odluka menadžmenta i Upravnog odbora, jer mladost nosi svaku fabriku.

“Ovih dana, tačnije, od 1. aprila, zaposlićemo novih 168 radnika”, rekao je Motika i naglasio da će “Alumina” u ovoj godini ostvariti profit.

Podsjećajući da je proizvodni program “Alumine” 95 odsto izvozno orjentisan, Motika je naveo da ovaj kolektiv uvozi samo dvije-tri komponente i to zemni gas iz Rusije, lužinu iz zemalja okruženja i ugalj iz Banovića.

“Nastavićemo poslovne rezultate i želim da u Zvorniku, i ne samo u Zvorniku, ne bude nezaposlenih”, istakao je Motika.

On je naglasio da će se nastojati da se narednih godina obezbijedi prosperitet za mlade i da kada završe školu budu spremni da rade u “Alumini”.

Gradonačelnik Zoran Stevanović naglasio je da je postavljanje kamena temeljca za obdanište nastavak pronatalitetne politike koju su organi ove lokalne zajednice donijeli prije devet godina.

“U ovih devet godina rekonstruisali smo porodilište, ovih dana završavamo rekonstrukciju spoljnog dijela Opšte bolnice i počinjemo sa rekonstrukcijom unutrašnjeg dijela ovog objekta”, rekao je Stevanović.

On je naglasio da je na području grada Zvornika u posljednjih deset godina u predškolsko, osnovno, srednje i visoko obrazovanje uloženo oko 10 miliona KM.

Prema njegovim riječima, procenat obuhvaćenosti predškolske djece na području Zvornika je na nivou Norveške, a sve se to finansira iz gradskog budžeta iz razloga i potrebe da mališani što spremnije dočekaju svoje školske obaveze.

Prije postavljanja kamena temeljca, kojem su prisustvovali i načelnici i poslovni ljudi iz opština regije Birač, Dodik, Motika, Stevanović sa saradnicima posjetili su pogone “Alumine”, kao i pogone koji su u izgradnji. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!