Capital.ba

Azijska tržišta: Indeksi rasli, investitori se pouzdaju u ECB

07.12.2016. / 10:31

TOKIO, Na azijskim berzama u srijedu su cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer ulagači vjeruju da će Europska središnja banka (ECB) nastaviti voditi vrlo labavu monetarnu politiku zbog političke neizvjesnosti u Italiji. sarajevska berza

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u plusu 0,25 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na evropskim berzama i Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novi rekordni nivo, unatoč političkoj nesigurnosti u Italiji nakon što je premijer Matteo Renzi doživio poraz na referendumu o ustavnim promjenama i najavio ostavku.

“Nakon Brexita i američkih predsjedničkih izbora, mislim da su financijska tržišta naučila da čak i ako rezultati nisu u skladu s njihovim vrijednostima, tržišta će se brzo oporaviti jer je ekonomski utjecaj takvih događaja ili zanemariv ili će nastupiti tek za neko vrijeme”, kaže Tatsushi Maeono, strateg u tvrtki Okasan Asset Management.

Premda je Renzijeva ostavka izazvala političku nestabilnost u Italiji, pa se spominju i izvanredni parlamentarni izbori već u februaru iduće godine, juče su cijene dionica na berzi u Milanu skočile više od 4 posto.

Pritom su cijene dionica italijanskih banaka u prosjeku porasle oko 9 posto, premda bi politička nestabilnost mogla ugroziti plan spašavanja Monte dei Paschi, treće po veličini italijanske banke.

A cijene su nafte pod pritiskom drugi dan zaredom jer su ulagači skeptični po pitanju dogovora OPEC-a o smanjenju proizvodnje, nakon podataka da je proizvodnja tog kartela dosegnula rekordne razine.

U tom slučaju, kažu analitičari, dogovoreno smanjenje proizvodnje neće izazvati znatnije smanjenje zaliha.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala daljnjih 0,8 posto, no i dalje je u plusu oko 11 posto od kada je 30. novembra OPEC postigao dogovor o smanjenju proizvodnje.

A na valutnim je tržištima kurs evra oslabio, nakon što je juče dosegnuo 1,0797 dolara, najvišu razinu u dvije sedmice.

Jutros je kurs evra skliznuo na 1,0717 dolara, no i dalje je znatno udaljen od 1,0505 dolara, najnižeg nivoa u 20 mjeseci, na koju je pao neposredno nakon Renzijeve najave ostavke.

Daljnje usmjerenje evra ovisiće, kažu analitičari, o odlukama čelnika Europske središnje banke (ECB) na sjednici u četvrtak.

“Očekujemo da će ECB produžiti programe kupnje imovine za daljnjih šest mjeseci. No, u slučaju bilo kakve naznake da bi se poticajne mjere mogle početi povlačiti, to bi potaknulo jačanje eura”, kaže Junya Tanase iz JPMorgan Chase banke.

Osim prema evru, dolar je jutros ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegov kurs dosegnuo 114,10 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,80 jena.

Premda je jutros ojačao, analitičari kažu da je uspon dolara, koji je započeo 8. novembra kada je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, izgubio na zamahu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je stabilan, no od 24. novembra, kada je dosegnuo najviši nivo u 13 i pol godina, oslabio je oko 1,5 posto. SEEbiz

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!