Capital.ba

Rešić: Stvoriti uslove za privrednike putem zakonske regulative

16.09.2016. / 14:10

resicČELINAC, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske ima zadatak i da obezbijedi zakonsku regulativu koja će lokalnim zajednicama omogućiti da funkcionišu na najbolji način, prije svega kao servis građanima i privrednicima, izjavila je danas u Čelincu resorni ministar Lejla Rešić.

“To prije svega znači da lokalne zajednice treba da imaju efikasnu službu koja će privrednicima moći odgovoriti za ono što im treba. Jako je važno i osposobljavati lokalne zajednice da mogu pristupati projektima koji se otvaraju iz IPA i drugih fondova”, rekla je Rešićeva novinarima tokom konferencije o temi “Mogu li lokalne zajednice privući investicije iz EU i dijaspore”.

Ona je naglasila da je u Srpskoj, putem zakona o lokalnoj samoupravi, za kojeg se nada će biti usvojen tokom jeseni, posvećen značajan segment međuopštinskoj saradnji i institucionalnim načinima uvezivanja u svrhu poboljšanja poslovnog ambijenta.

“Važna stvar je što sada praktično imamo ekonomske regije koje mogu institucionalno jačati svoje ekonomske kapacitete da bismo obezbijedili povoljan poslovni ambijent”, dodala je Rešićeva.

Ona je istakla da je važna i sertifikacija povoljnog poslovnog okruženja za jugoistočnu Evropu, gdje je Republika Srpska prepoznala njen značaj i iz Srpske u cijelom regionu ima najviše učesnika u tome.

Rešićeva je navela da je to bitno kako bi privrednici prepoznali taj sertifikat kao garant da je lokalna zajednica sposobna da im brzo pruži ono što im je potrebno.

Prema njenim riječima, u Srpskoj je jedini resertifikovan grad Prijedor, a ukupno 14 lokalnih zajednica dobilo je ili su u procesu sticanja te sertifikacije.

Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je tokom ove konferencije da bi kontinuiran zadatak lokalnih zajednica trebalo da bude praćenja potreba koje imaju potencijalni investitori.

Prema njegovim riječima, potrebno je da lokalna zajednica stvori uslove i da bude okrenuta domaćim investitorima jer “ako je domaći investitor zadovoljan, takva vijest će se proširiti i među stranim investitorima”.

Konferencija je organizovana u sklopu dvodnevnog Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma “Čelinac 2016”, koji već petu godinu organizuje Razvoja agencija opštine Čelinac.

Načelnik čelinačke opštine Momčilo Zeljković rekao je da ovogodišnji sajam okuplja više od 150 domaćih i izlagača iz regiona.

On je naglasio da ova manifestacija ima značajnog uticaja za povećanje zaposlenosti u ovoj opštini, navodeći da je u zadnje tri godine zahvaljujući sajmu zaposleno 560 lica, dodajući da je samo u prošloj godini zaposleno 200 lica više nego 2014. godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!