Capital.ba

Dinar otjerao evro, bar u kreditima

06.08.2016. / 10:44

BEOGRAD, Gotovinske kredite u evrima, pojedine, vodeće banke su odlučile da ukinu, jer građani nisu zainteresovani da ih uzimaju. dinar i evro

Dinarski keš i zajmovi za refinansiranje su već godinu i po najtraženije pozajmice, zbog povoljnih kamata i uslova odobravanja.

Naime, za godinu dana su građani uzeli 16 milijardi dinara gotovinskih kredita, i gotovo svi su bili u domaćoj valuti, jer su kamate značajno pale i iznose od devet do 14 odsto godišnje. Uz to nije potrebno učešće, a od dokumentacije dva papira: potvrda o zaposlenju i administrativna zabrana, pišu Večernje novosti.

S druge strane gotovinski krediti u evrima su preskupi i imaju kamate od 18 do 24 odsto, a neke banke zaračunavaju i 30 odsto. Krediti u dinarima su i do tri puta jeftiniji. Uz to za ovu vrstu zajma potrebno je učešće od 30 odsto. Takođe, kretanje kursa može da utiče na iznos rate i da je uvećava. Ovakvi uslovi odbijaju klijente i svi su se opredjelili za pozajmice u domaćoj valuti.

– Narodna banka Srbije je smanjila svoju referentnu kamatu od koje zavisi cena zaduživanja u dinarima, što je stvorilo prostor da banke koriguju kamate na kredite u domaćoj valuti – kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Prema najavama iz centralne banke taj trend bi trebalo da se nastavi, a to znači da će kreditiranje u našoj moneti biti još jeftinije. Većina građana prima zarade u dinarima, tako da im nije potrebna zavisnost od kretanja kursa.

Kako kažu u NBS na rast tražnje za dinarskim gotovinskim kreditima utiče postignuta cjenovna stabilnost i relativna stabilnost deviznog kursa, i znatan pad kamatnih stopa koji je opredjeljen ublažavanjem monetarne politike.

– Na osnovu dostupnih podataka, primećen je trend napuštanja prakse odobravanja gotovinskih kredita u stranoj valuti. U prilog tome govori podatak da, od deset najvećih banaka u bankarskom sektoru Srbije, prema veličini bilansne sume samo tri u svojoj ponudi imaju keš zajmove u evrima- navode u NBS.

Ukoliko se neko odluči za kredit od 300.000 dinara na 60 mjeseci, sa kamatom od 12,2 odsto, mjesečno će izdvajati 6.100 dinara, s tendencijom da rata u budućnosti bude i manja. Ako se opredeli za zajam od 3.000 evra na pet godina i sa kamatom od 18,40 odsto, potrebno je da položi 30 odsto depozita ili 900 evra. Rata u ovom slučaju je 60,26 evra ili u ovom trenutku 7.430 dinara, dakle 1.330 dinara više nego, kod dinarskog kredita.

– Nemamo interesenata za devizne gotovinske kredite, jer su nepovoljni za klijente – kažu u jednoj banci koja još u ponudi ima keš zajmove u evrima. –

Ponuda je ostala odranije, a kamate su velike zbog njihove rizičnosti, prije svega jer imaju devizni znak. S druge strane, želimo da se građani sve više zadužuju u domaćoj valuti. Radimo na tome da i stambeni krediti u dinarima budu što povoljniji za građane, kako bi se oslobodili vezanosti za devize.

Građani mogu da se zaduže u kešu do tri miliona dinara, sa rokom otplate do deset godina. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!