Capital.ba

Džingdeđen spreman na saradnju duž novog puta svile

01.06.2016. / 19:15

dzingdedjen DŽINGDEĐEN, Platforma “16 plus jedan” duž Novog puta svile otvara prostor za saradnju zemalja centralne i istočne Evrope sa gradom DŽingdeđenom koji još od drevnih vremena važi za prijestonicu porculana, rekla je danas zamjenik gradonačalnika Điang Čunping.

 
“DŽingdeđen će nastojati da se ojača u tri oblasti – industrija koja je u sve većem zamahu, kultura, te otvaranje ka svijetu”, istakla je Čunligova, obraćajući se grupi od 32 novinara iz 16 evropskih zemalja, uključujući i BiH.

Ona je ukazala na važnu ulogu DŽingdeđena u kineskoj pokrajini Jinagksi kao drevne prijestonice porculana, koja danas nastoji da vrati taj imidž, postajući grad turizma i mjesto u kojem se otvara dijalog Kine sa svijetom.

Rektor Univerziteta Čen Jućian izrazio je zadovoljstvo što za goste ima prijatelje izdaleka koji mogu da posvjedoče razvoju ovog univerziteta, te steknu nova saznanja o prijestonici porcelana, ali i Kine.

“Nacionalna strategija Novog puta svile manifestovala je oživljavanje sna kineske nacije. Univezitet DŽingdeđen ima suštinsku ulogu u preoblikovanju hiljadugodišnje prijestonice porcelana koja će turističkog naselju sa ekološkim kućama ova grad pripremiti za dijalog sa svijetom”, rekao je Jućian.

Novinari iz zemalja centralne i istočne Evrope prisustvovali su koncertu studenata sa Univerziteta DŽingdeđena koji su svirali na instrumentima načinjenim iskljčivo od porculana, te prezentaciji mikrotalasne peći za pečenje porculana u kompaniji “Kudan šao”.

Vlasnik “Kudan šao” kompanije Duan Žao Min istakao je da ova kompanija koja je osnovana prije 10 godina ima interes da prodaje porculan i keramičke proizvode u Evropi.

“U Evropi postoje puno bolji atmosferski uslovi za proizvodnju porculana nije vruće kao ovdje u Kini zbog čega ćemo strane dizajnere dovoditi na obuku u DŽijangdeđen, a naši poznati umjetnici i majstori porculana će ići u instranstvo”, rekao je Žao Min.

Novinari centralne i istočne Evrope danas su upoznali Deng Ksiping vrhunskog svjetskog dizajnera i umjetnika za slikanje porculana, čije su vaze krasile prostorije u kojima su održavani sastanci svjetskih lidera.

Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočno Evrope organizovao je posjetu Kini 32 novinara iz BiH Srbije, Poljske, Letonije, Estonije, Češke, Slovenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Slovačke.

Platforma “16 plus jedan” inicirana je Prvim ekonomskim i trgovinskim forumom Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u junu 2011. godine u Budimpešti, a inaugurisana u proljeće 2012. godine u Varšavi. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!