Capital.ba

Poljoprivrednici traže objašnjenje zašto nema “plavog dizela”

14.04.2016. / 13:08

sjetvaBANJALUKA, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske zatražio je od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da objasni zašto je pitanje “plavog dizela” skinuto sa dnevnog reda jučerašnje sjednice Savjeta ministara i da li će biti na sljedećoj sjednici.

U dopisu predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Denisu Zvizdiću poljoprivrednici navode da je, prema informacijama kojima raspolaže Savez, sa dnevnog reda jučerašnje sjednice povučeno pitanje “plavog dizela”.

Savez smatra neshvatljivim i nelogičnim da sve zemlje u okruženju imaju “plavi dizel”, a da ga poljoprivrednici u BiH nemaju, te ne mogu biti konkurentni ni uvezenim poljoprivrednim proizvodima na domaćem tržištu niti da pokušaju da izvoze.

U Savezu ističu da je nelogično i da se 15 godina ne rješava pitanje uvođenja “plavog dizela” za poljoprivrednike u BiH, a da se po hitnom postupku uvode akcize na gorivo za druge namjene i da se to završava za desetak dana.

Oni smatraju da neodgovorni ljudi u institucijama BiH guraju poljoprivredu, u kojoj egzistira najbrojnija populacija stanovništva, u totalnu propast.

“U uslovima kada je proizvodnja hrane u ozbiljnim zemljama pitanje strategije i nacionalnog interesa najvišeg nivoa, u BiH je potpuno marginalizovana”, naglašavaju u Savezu.

Poljoprivrednici navode da nije logično da u uslovima “totalno šupljih granica za uvoz svega i svačega u BiH”, nema želje da se stanovništvu da šansa da rade i proizvode na vlastitim imanjima i farmama.

Od Zvizdića zahtijevaju uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje kada je riječ o svinjskom i goveđem mesu.

“Ukoliko realizacija ovih mjera ne bude počela u roku od osam dana, poljoprivredni proizvođači BiH pokrenuće aktivnosti o organizovanju masovnih protesta u vidu blokada svih graničnih prelaza. O ovome postoji potpuna saglasnost svih većih udruženja poljoprivrednika BiH”, poručili su iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!