Capital.ba

Počeo 19. Sajam privrede u Mostaru

12.04.2016. / 12:26

FNA_16838MOSTAR, U Mostaru je danas otvoren 19. Međunarodni sajam privrede, na kojem će do 16. aprila učestvovati oko 800 izlagača iz 24 zemlje.

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmuš, koji je otvorio sajam, poručio je da BiH i Turska u svim političkim, ekonomskim i kulturnim aspektima imaju veoma dobre odnose, koji se svake godine poboljšavaju.

“Želimo da imamo izuzetne odnose i sa svim drugim zemljama u regionu u svim aspektima, zato što narodi Balkana dijele istu sudbinu, zato što smo previše slični i što smo u prošlosti imali i ružne dane i zato što je vrijeme da imamo svijetlu budućnost”, rekao je Kurtulmuš.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je Međunarodni sajam privrede Mostar, na kojem se ove godine očekuje oko 50.000 posjetilaca, izrastao u jedan od najznačajnijih u BiH i cijeloj regiji, te da ovakve manifestacije šalju svijetu pozitivnu poruku o Mostaru i BiH.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovogodišnja zemlja partner Turska, sa kojom je saradnja BiH posljednjih godina u usponu.

“Izvoz iz BiH u Tursku se od 2013. do 2015. udvostručio, dostižući obim veći od 350 miliona KM miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je za oko 20 odsto”, rekao je Izetbegović.

On je dodao da je domaća valuta stabilna, da zakonska regulativa pogoduje investicijama i obezbjeđuje sigurnost stranih ulaganja, te da su domaći energetski potencijali značajni.

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će BiH u Hrvatskoj uvijek imati pouzdanog partnera i bliskog prijatelja, te je podsjetila da je Hrvatska prvi trgovinski partner i jedan od najvećih ulagača u BiH.

“Vjerujem da su pretpostavke za razvoj privrede ogromne i da ih možemo i moramo iskoristiti još više”, dodala je Kitarovićeva.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je spremnost Crne Gore da učini sve na bilateralnom planu da bi se privredna saradnja u regionu olakšala, ubrzala i učinila jeftinijom, kao i da ponudi konkretne dobre primjere.

“Tu smo da bismo pomogli da se savladaju trgovinske barijere i da se dobiju nove trgovinske olakšice, a našim preduzećima omoguće sadržajnije, lakše i intenzivnije veze”, poručio je Vujanović.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će ova zemlja dati sve od sebe da očuva i unaprijedi prijateljske odnose sa BiH i izrazio spremnost na razgovor o ukidanju brojnih barijera u poslovanju privrednika iz obe zemlje.

On je dodao da je BiH treća izvozna destinacija Srbije i četvrti spoljnotrgovinski partner, kao i da trgovinska razmjena između ove dvije zemlje stalno raste.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da se sajam iz godine u godinu povećava ponudu i privlači sve veći broj posjetilaca, zbog čega je postao vodeća privredno-izložbena manifestacija u ovom dijelu Evrope.

Direktori sajma Dalfina Bošnjak rekla je da će u okviru ove manifestacije biti održane i tradicionalne podsajamske manifestacije, tematske konferencije, stručni skupovi i okrugli stolovi. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!