Capital.ba

Ogled hibrida kukuruza u Novom Gradu najbolji u Srpskoj

10.09.2015. / 14:29

pasalicNOVI GRAD, Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas da je ogled hibrida kukuruza u Donjim Rakanima kod Novog Grada najbolji u Republici Srpskoj.

Pašalić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ove godine imalo petnaestak ogleda.

“Ogled u Rakanima je najbolji jer smo ovdje imali dovoljno padavina, u periodu vegetacije za šest mjeseci na ovoj parceli je palo 450 litara kiše po metru kvadratnom, prosjek je 430 litara, a u Semberiji je palo 200-210 litara”, rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, osim povoljnih vremenskih uslova, ogled je postavljen na kvalitetnom zemljištu i primijenjena je dobra agrotehnika.

“U ogledu je 60 hibrida kukuruza to su hibridi koji se mogu naći na tržištu BiH”, rekao je Pašalić na manifestaciji “Dani polja kukuruza Novi Grad 2015”.

On je najavio da će u ovom regionu naredne godine biti postavljen ogled sa više hibrida.

Zamjenik načelnika opštine Zoran Starčević kaže da se manifestacija Dani polja kukuruza prvi put održava u Novom Gradu.

“Opština je prepoznala značaj ove manifestacije i poljoprivrede uopšte jer 50 odsto stanovnika živi od poljoprivrede”, rekao je on.

Stračević je naveo da opština pomaže poljoprivrednicima i savjetodavno i materijalno, a značajnu podršku pruža i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, područna jedinica Prijedor, i opštinski Odsjek za poljoprivredu Novi Grad u Donjim Rakanima kod Novog Grada na imanju Svetozara Japundže postavili su 30. aprila oglednu parcelu na kojoj su zastupljeni hibridi kukuruza od najranijih FAO grupa zrenja 200 do silažnih hibrida grupe 700. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!