Capital.ba

Erjavec: Slovenija ostaje bez 1,8 milijardi evra

28.06.2015. / 15:38

evriLJUBLJANA, Slovenački ministar inostranih poslova Karl Erjavec izjavio je da će njegova zemlja, nakon odluke Grčke da raspiše referendum, morati najvjerovatnije da zaboravi na 1,8 milijardi evra koje su dali Grčkoj.

Slovenija je Grčkoj preko dva mehanizma za stabilizaciju evra do sada pozajmila 263,68 miliona evra i izdala još 1,55 milijardi evra u garancijama.

To je četvrtina slovenačkih godišnjih budžetskih prihoda, a Grčka je do sada vratila samo 17,6 miliona evra kamata, prenose mediji.

On je dodao da se grčki premijer Aleksis Cipras sam doveo u beznadežnu situaciju i da se za referendum odlučio jer ne može ispuniti nerealna predizborna obećanja.

“Grčka je pred političkom krizom koja će dovesti do prijevremenih izbora, a možda čak i izlaska Grčke iz evrozone”, rekao je Erjavec.

Predsjednik Vlade Slovenije Miro Cerar juče je istakao da je raspisivanje referenduma vrlo nekorektan potez vlade Grčke, a možda i pokušaj ucjene na koji bi EU trebalo da reaguje.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji, ali da bi se možda mogla naći formula da se rješenje odgodi i potraži kompromis u roku od tri mjeseca.

Grčki parlament podržao je rano jutros plan o održavanju referenduma o uslovima koje su Atini postavili međunarodni kreditori da bi isplatili novu finansijsku pomoć ovoj zemlji.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!