Capital.ba

Britanci štite svoje zdravstvo

26.03.2015. / 10:15

londonLONDON, Britanija ne želi da njen nacionalni zdravstveni sistem bude sasvim privatizovan, pa je Britanski parlamentarni komitet sumnjičav u vezi kontroverznog aranžmana Transatlantske trgovine i investicionog partnerstva /TTIP/ SAD i EU.

Komitet preispituje TTIP i posebno ukazuje na tajnost pregovora, sumnjajući u prednosti takvog aranžmana.

U izvještaju Komiteta za biznis, inovacije i vještine osuđen je način na koji su pregovori vođeni, uz tvrdnju da su previše dvosmisleni da bi mogli biti podržani.

Iako TTIP može biti koristan za ekonomije Velike Britanije i EU, takav aranžman nije globalno podržan, a nivo finansijske koristi za Veliku Britaniju je pod znakom pitanja.

U Britaniji i EU u toku je velika debata o potencijalnoj koristi od TTIP aranžmana, koji predviđa slobodnu trgovinu EU i SAD.

Posebna zabrinutost vlada zbog prijedloga rješenja potencijalnih sporova, za koji kritičari kažu da će stranim investitorima dati veliku nadmoć u nekim oblastima nad državama domaćinima.

Odnosno, upozoravaju kritičari, za ključne oblasti, čak i vodene resurse, pitale bi se korporacije, a ne više državne institucije.

U Velikoj Britaniji su zabrinuti da će američke investicije u zdravstveni sektor stranim investitorima omogućiti trajnu privatizaciju nacionalnog zdravstvenog sistema.

Iako su Evropska komisija i britanska vlada u više navrata to demantovale, dok se ne objavi nacrt klauzula, biće teško ubijediti sve one koji su zbog toga zabrinuti – navode mediji na britanskom ostrvu.

Na samitu G8 2013. godine britanski premijer Dejvid Kameron naveo je da bi TTIP mogao ekonomiji EU donijeti 149 milijardi dolara, SAD 119 milijardi, a 126 milijardi ostatku svijeta.

Međutim, kritičari kažu da bi TTIP mogao biti razoran, ekonomski i socijalno, za Evropu, a da bi velikim američkim kompanijama omogućio da oslabe domaće kompanije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!