Capital.ba

Trninić: Vlada za reforme javnih preduzeća

17.02.2015. / 13:47

trninic-zrsDOBOJ, Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Doboju da se Vlada Srpske u ekonomskoj politici odlučila za reforme javnih preduzeća.

“Na čelu sam Odbora za reformu javnih preduzeća i pripremamo se za donošenje zakonske regulative koja će omogućiti takve ekonomske reforme”, izjavio je Trninić tokom svoje prve posjete “Željeznicama Republike Srpske”.

Trninić je novinarima u pauzi sastanka, rekao da su u radnoj grupi i direktori javnih preduzeća i pomoćnici koji će na osnovu prikupljenih podataka probati uobličiti novu zakonsku regulativu koja će omogućiti novi položaj i funkcionisanje javnih preduzeća, između ostaloga, i “Željeznica”.

Ministar saobraćaja i veza Srpske je naveo da je cilj današnje posjete “Željeznicama Republike Srpske” da se od Uprave i Nadzornog odbora, upozna sa stanjem u ovom preduzeću, problemima i viđenjem kako izaći iz njih, s osvrtom na negativan revizorski izvještaj.

“Razbili smo famu da željeznice kasne. Voz je na vrijeme i krenuo i stigao”, rekao je Trninić, koji je vozom doputovao u radnu posjetu Doboju.

On je dodao da je zadovoljan kvalitetom usluga ali ne i stanjem u kojem se nalazi pruga, vagon, lokomotiva.

Generalni direktor Dragan Savanović rekao je da očekuje intenzivniju saradnju sa Vladom Republike Srpske i da će “Željeznice Republike Srpske” u dogledno vrijeme biti restrukturisane i reformisane, te prilagođene novim trendovima.

“Očekujemo da Željeznice budu reformisane u holding, da se zna koliko ljudi radi, koje poslove obavljaju, da se izvršavaju planovi, poveća bezbjednost saobraćaja te pokrenu investiciona ulaganja”, naveo je Savanović.

On je istakao da su željeznice dosta zapuštene u odnosu na evropski sistem željeznica.

“Dijelovi preduzeća treba da se vode tako da ostvaruju prihode i žive od svoga rada”, naveo je Savanović.

U ekonomskom dijelu strukturisanja “Željeznica” Savanović očekuje da se ona rastereti kredita koji su uloženi za obnovu infrastrukture čiji je vlasnik Republika Srpska, a ne da se zatezne kamate fakturišu “Željeznicama Republike Srpske”. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!