Capital.ba

Pšenica poskupjela, kukuruz neznatno jeftiniji

06.02.2015. / 15:08

produktna berzaNOVI SAD, Na novosadskoj Produktnoj berzi ove sedmice pšenicom je trgovano po cijeni od 24,42 dinara /oko 0,20 evra / po kilogramu, što je više za oko jedan odsto u odnosu na prošlu nedjelju, saopšteno je sa Berze.

Istovremeno, kukuruzom se trgovalo po prosječnoj cijeni od 16,94 dinara /oko 0,14 evra/ po kilogramu, što je pad od minimalnih 0,43 odsto.

Od ostale robe na Berzi je trgovano još samo mineralnim đubrivom “San”, i to po cijeni od 39,6 dinara /oko 0,32 evra/ po kilogramu.

U ovom periodu ostvaren je ukupan promet od svega 672,26 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila oko 13,7 miliona dinara /oko 112 hiljada evra/.

Količinski, promet je opao za oko 60 odsto, a finansijski za 67,4 odsto u odnosu na prošlu nedelju.

Berzanski eksperti objašnjavaju da je ključni razlog skromnog prometa tokom nedjelje bila stabilizacija kursa dinara.

To je, navode eksperti, dovelo do preračunavanja kupaca i prodavaca kako da nastupe na tržištu, što je dovelo do znatnih razlika u cijenama na strani ponude u odnosu na tražnju.

Vrijednost berzanskog indeksa PRODEKS-a bila je 210,97 poena i gotovo je ista kao prošlonedjeljna. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!