Capital.ba

Brkić: Budžetska sredstva trošiti uz više odgovornosti

03.12.2014. / 14:50

brkicBANJALUKA, Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da budžetski okvir grada za narednu godinu iznosi 119.325.000 KM, da su prihodi planirani realno, te da će to biti dovoljno za podmirenje svih zakonskih obaveza grada.

Brkićeva je na konferenciji za novinare, povodom usvajanja Nacrta budžeta grada za iduću godinu i njegovog upućivanja u javnu raspravu, rekla da budžetska sredstva moraju biti trošena uz više odgovornosti i pažljivu raspodjelu, te da je potreban veći angažman na prikupljanju sredstava.

Ona je navela da su izdaci za obrazovanje 1.560.000 KM, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu 1.061.000 KM, za razvoj sporta 1.190.000 KM, za rad i programe boračkih organizacija 550.000 KM, a za socijalna davanja 9.900.000 KM.

“Planirali smo i sredstva za podsticaje – za novo zapošljavanje i samozapošljavanje u iznosu 700.000 KM, što je za 28 odsto više nego prošle godine”, rekla je Brkićeva.

Ona je istakla da je za subvencije za kamate za preduzetničke kredite planirano 150.000 KM, a za projekte u poljoprivredi 650.000 KM.

“Za sudska izvršna rješenja predviđeno je 1.150.000 KM”, pojasnila je Brkićeva.

Govoreći o sredstvima za kapitalne projekte u narednoj godini, zamjenik gradonačelnika je napomenula da ta sredstva nisu dovoljna i da za iduću godinu iznose 12.300.000 KM, od čega će za održavanje i rekonstrukciju puteva biti izdvojeno 2.600.000 KM, dok će za izgradnju saobraćajnica i mostova biti izdvojeno milion maraka.

Ona je rekla da su planirana i sredstva za nabavku opreme u Tehnološkom biznis-parku gdje na raspolaganju postoji još 1.500.000 KM kreditnih sredstava.

“Za opremanje vrtića namijenjeno je 100.000 KM, a tu su i sredstva za obnovu domova kulture i investiciono održavanje objekata mjesnih kancelarija”, navela je Brkićeva.

Ona je dodala da su u budžetu predviđena sredstva za izradu strategije razvoja grada u periodu 2016-2020. u iznosu 250.000 KM, a za izradu urbanističkog plana grada koji košta ukupno 700.000 KM planirano je da u narednoj godini bude izdvojeno 470.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da su iskazane potrebe budžetskih korisnika bile mnogo veće od realnih mogućnosti.

Ona je napomenula da se vodilo računa o tome da se budžet kreira u okviru realnih mogućnosti, ističući da potencijalno kreditno zaduženje koje je moguće nije stavljeno u nacrt budžeta.

“Zbog poplava koje su nas zadesile ove godine izmijenjen je Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama. U skladu s tim, stvorila se mogućnost da izdvajanja za sanaciju štete budu izuzeta od ograničenja kada je riječ o kreditiranju”, navela je Jovandićeva.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da će dio sredstava iz budžeta biti preusmjeren za sanaciju štete od poplava.

“U dogovoru sa nadležnim ministarstvom, grad će izdvojiti oko milion KM za izgradnju žutog mosta u Česmi, dok će Vlada Republike Srpske obezbijediti 1.070.000 KM”, naveo je Novaković.

On je dodao da je u planu i nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom puta u Priječanima, gdje još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

“Vjerujem da ćemo iduće godine završiti i KFV projekat izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže. Jedan od najvažnijih projekata trebalo bi da bude izrada projektne dokumentacije regulacije toka rijeke Vrbas kroz grad, te regulacija Vrbanje na oko 1,5 kilometara od ušća prema izvoru”, naglasio je Novaković.

Savjetnik gradonačelnika za finansije Radmila Stojnić rekla je da će javne rasprave o nacrtu budžeta za iduću godinu biti održane od 3. do 15. decembra, da bi se javnost što više uključila u kreiranje ovog važnog gradskog dokumenta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!