Capital.ba

Na Wall Streetu indeksi stagnirali, ulagači oprezni

15.11.2014. / 12:31

wallNJUJORK, Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon opreznog trgovanja, pri čemu su cijene akcija u energetskom sektoru porasle, a u zdravstvenom pale.

Dow Jones oslabio je 18 bodova, ili 0,10 odsto, na 17.634 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,02 odsto, na 2.039 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 odsto, na 4.688 bodova.

Nešto veći rast Nasdaqa ponajviše se zahvaljuje daljem usponu cijene akcije Applea, koja u tom indeksu ima veliku težinu, za 1,2 odsto, na novi rekordni nivo od 114 dolara.

Juče su porasle i cijene akcija u energetskom sektoru, koje su posljednjih dana bile pod snažnim pritiskom zbog pada cijena nafte izazvanog strahovanjima ulagača od prevelike ponude i mogućeg pada potražnje, s obzirom na spori rast najvećih svjetskih ekonomija.

Ipak, juče su se cijene ‘crnog zlata’ ponešto odmaknule od najnižih nivoa u posljednje četiri godine, pa je S&P indeks energetskog sektora ojačao 0,9 odsto.

S druge strane, pod pritiskom se našao zdravstveni sektor, koji je oslabio 0,8 odsto, ponajviše zbog pada cijena akcija biotehnoloških kompanija, koje su u posljednje vrijeme vrlo nestabilne.

Mali pomaci indeksa već četvrti dan zaredom pokazuju da na tržištu vlada oprez, jer se Dow Jones i S&P 500 kreću na najvišim nivoima u istoriji, pa je pitanje ima li još prostora za njihov dalji rast. Sezona objave poslovnih rezultata kompanija, koja je posljednjih sedmica pokretala tržište, primiče se kraju, dok su ekonomski pokazatelji solidni, ali ne i impresivni.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 6 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim ovoga mjeseca iznosi 6,5 milijardi.

U cijeloj ovoj sedmici Dow Jones i S&P 500 ojačali su 0,4 odsto, dok je Nasdaq indeks skočio 1,2 odsto. To je već četvrta sedmica zaredom kako ti indeksi rastu.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,29 odsto, na 6.654 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 odsto, na 9.252 boda, a pariški CAC 0,35 odsto, na 4.202 boda. Hina

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!