Capital.ba

Direktor pečate odnio kući, radnici bez plata

28.10.2014. / 6:20

slikaSARAJEVO, Radnici JKP Veterinarska stanica Sarajevo juče su obustavili rad i započeli štrajk, od koga, kažu, neće odustati dok v.d. direktora Senad Arnautović, Nadzorni odbor i Skupština firme ne odstupe s položaja.

Od Arnautovića radnici traže i da im vrati pečate preduzeća koje je odnio sa sobom kući. Ističu da on već danima ne dolazi na posao, a da radnici ne mogu obavljati svoje dužnosti jer su pečati preduzeća van zgrade.
Dženan Rizvo, predsjednik Štrajkačkog odbora, kaže da je generalni štrajk prekinuo sve radne obaveze i da će se odazivati samo na hitne slučajeve.
“Kada je najavljen štrajk, od Vlade smo tražili da stavi na dnevni red prijedlog Ministarstva privrede za smjenu Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora zbog propusta koji su doveli preduzeće i zaposlenike u do sada najtežu ekonomsku i socijalnu krizu”, rekao je Rizvo.
Vlada Kantona Sarajevo, koja je njihov osnivač, oglušila se na sve zahtjeve. Jedino je, kako ističu, kantonalni ministar privrede Emir Hrenovica shvatio njihove zahtjeve i koliko-toliko bio uz njih.
Radnici Veterinarske stanice već pet mjeseci nisu dobili platu. Njihova agonija, kažu, traje dvije godine, ali je u proteklih pet mjeseci situacija još teža. Osim što od Arnautovića, kome je istekao mandat, traže da odmah odstupi sa dužnosti, od poslodavca zahtijevaju da odmah osigura sredstva za zaostale plate i doprinose za 46 zaposlenih.
Kažu da su do sada sve poslove obavljali u punom kapacitetu, te da će nastaviti samo kada se ispune njihovi zahtjevi, a prvi je da ode direktor kojem je istekao mandat. Dr Faruk Esko, jedan od radnika, kaže da je potpuni haos nastao kada je na dužnost došao Arnautović, te da je u firmi bilo i fizičkih obračuna, jer su zaštitari koje je Arnautović unajmio da ga štite u firmi napali radnike, zbog čega je reagovala i policija.
“Molimo Vladu KS da konačno razriješi ovu situaciju, imenuje direktora i nama konačno omogući da radimo”, kaže Esko.
Sam Arnautović tvrdi da ne želi po svaku cijenu ostati na ovoj dužnosti, ali da ga zakon duži da tu bude dok ne bude donesena drugačija odluka.
Kako je ranije izjavio, dolaskom na ovu funkciju zatekao je 600.000 KM dugova. Radnici u tom periodu nisu primili tri plate, a dugovani su im i doprinosi za 10 mjeseci, te topli obrok za pet mjeseci. Tvrdi da je prethodna uprava ostavila loše knjigovodstvo i loš sistem kontrole i upravljanja, što su radnici zloupotrebljavali.
Dženan Rizvo rekao nam je da je nakon sastanka sa v.d. premijera KS Muhamedom Kozadrom dogovoreno da se u utorak održi sastanak sa predstavnicima Vlade KS, štrajkačkog odbora, menadžmentom Veterinarske stanice Sarajevo, te sa predstavnicima Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća, na kome će biti odlučeno šta i kako dalje. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!