Capital.ba

Slovenija Briselu obećala prodaju Elana

09.09.2014. / 7:30

elanLJUBLJANA , Slovenačko ministarstvo finansija potvrdilo je  da je Evropskoj komisiji pismeno zagarantovalo da će preduzeće za proizvodnju sportske opreme i plovila Elan biti prodano do kraja godine.

Iz dobivenog novca kompanija će državi vratiti i 10 miliona evra, koliko je primilo za dokapitalizaciju prije nekoliko godina, kad se našlo u teškoćama.
Zadnjih nekoliko mjeseci to je bio predmet spora Brisela i Slovenije. Elan i nakon više upozorenja državi nije vratio ta sredstva koja je Evropska komisija proglasila neopravdanom državnom pomoći, neprimjerenom s obzirom na evropska pravila o tržišnom nadmetanju. Zbog toga je Brisel čak zahtijevao stečaj Elana, što se sada nastoji izbjeći najavama da će za njega ipak biti nađen strateški kupac, a novac državi na kraju biti vraćen.
Postupak prodaje Elana još uvijek je od juna prošle godine otvoren, a proces transparentan sa ciljem prodaje Elana uz istovremeno vraćanje državne pomoći, navelo je juče u saopštenju ministarstvo finansija, dodajući da se trenutno pregovara sa više potencijalnih kupaca, te da se vjeruje da će Elan biti konačno prodan pred kraj ove godine.
U Elanu koji se od lani nalazi na popisu 15 kompanija u većinskom vlasništvu države namijenjenih prodaji kažu da se njihovo poslovanje ove godine u odnosu na ranije znatno popravilo.
Prihodi su povećani za 19 odsto u odnosu na lanjsku godinu, pa se vjeruje da će kraj godine dočekati bez gubitka.
Elan iz Begunja lani je proizveo 355.000 pari skija, a zajedno s proizvodnjom snowboarda drži osam odsto tržišta programa opreme za zimske sportove u svijetu.
Elan zapošljava 530 ljudi. Prošle je godine ostvario 65 miliona evra prihoda, većinom u izvozu, ali je poslovao sa gubitkom.
U komapniji kažu da se sada nakon više godina oporavlja i svjetsko tržište plovila koja su takođe u njihovu proizvodnom programu, te da će proizvesti više jedrilica i jahti nego lani. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!