Capital.ba

Ljajić: Nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju

27.06.2014. / 17:52

rasim ljajicBEOGRAD, Nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić. 

On je naglasio da nije tačno pisanje pojedinih medija, da je vraćena još jedna pošiljka mesa iz Rusije, istakavši da će isporuke firme “Koteks” biti pod podsebnim nadozorom u narednih 10 isporuka.

Prema njegovim riječima ovo je poruka svim izvoznicima i proizvođačima da moraju da ispunjavaju sve standarde, ne samo bakteriološke i higijenske, već sanitarne i sve druge, kako bi izvoz mesa na rusko tržište mogao nesmetano da se odvija.

On je, novinarima u pauzi sjednice Skupštine Udruženja poslodavaca Srbije, rekao da postoji veliko interesovanje domaćih prozivođača za izvoz mesa na to tržiste, i da su pojedini proizvođači već podnijeli zahtjeve za izvozne dozvole.

Ljajić je prošle nedjelje, po dolasku sa razgovora sa ruskom stranom u kojima je razjašnjen problem sa mesom koje Srbija izvozi na to tržište, rekao da se Srbija u Rusiji provukla bez “crvenog kartona”, iako je mogla da ga dobije.

“Istraga o slučaju je još u toku”, rekao je on dodao da nađeni propusti vezani za izvoz mesa iz Srbije u Rusiju mogu da se riješe na dnevnoj bazi i da nema sistemskih propusta.

Ističući da će kontrola ubuduće biti značajno stroža i da ćemo uspostaviti elektronsku komunikaciju sa ruskom Upravom za veterinu, on je naveo da je sad ustanovljen redosljed poteza, počev od toga da će ruski eksperti doći ovdje radi obuke, kontrole i davanja uputstava za izvoz.

Mi smo preveli sa ruskog 4.500 stranice novih pravilnika, deklaracija, uputstava sa izvoznim zahtjevima Carinskog saveza (Rusije, Bjelorusije, Kazahstana), rekao je Ljajić, koji je upozorio da će “ta pravila morati striktno da se poštuju”.

On je naveo da su ruski sagovornici podsjetili da “imamo odličnu reputaciju” i da je Srbija jedina evropska zemlja koja u ovom trenutku ima mogućnost i dozvolu za izvoz svinjskog mesa u Rusiju.

“Spekulacije o crvima iz naših medija niko nije ni pomenuo”, rekao je Ljajić i još jednom objasnio da crvi nisu pronađeni u mesu, već u otpadu od iznutrica koji se nalazio u kontejneru spremnom za transport ka kafileriji. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!