Capital.ba

Bijeljini stiže pomoć u sjemenskoj robi

30.05.2014. / 17:40

poljoprivredaNOVI SAD, Krizni štab za vanredne situacije Vlade Srbije uputiće u Bijeljinu pomoć u sjemenskoj robi, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Danilo Golubović. 

“Krizni štab izašao je u susret molbi Bijeljine i narednih dana kontingent sjemenske robe krenuće u taj grad, teško pogođen katastrofalnim poplavama. Sjeme za Bijeljinu obezbjeđeno je u punoj saradnji sa institutima za povrtarstvo i ratarstvo iz Novog Sada i Zemuna”, rekao je Golubović.

Na pitanje da li će poljoprivrednici poplavljnih područja Srbije biti oslobođeni ove godine od plaćanja poreza i drugih finansijskih obaveza, on je odgovorio da je to stvar odluke Vlade.

“Odluka da li će poljoprivrednici iz poplavljenih područja ove godine biti oslobođeni plaćanja poreskih i drugih finansijskih obaveza, u isključivoj je nadležnosti Vlade Srbije. Lokalne samouprave mogu već sad takvu inicijativu uputiti Vladi koja će je sigurno razmotriti. U svakom slučaju javnost će biti na vrijeme obavještena, ukoliko bude donesena odluka o oslobađanju poljoprivrednika od plaćanja poreskih obaveza”, rekao je Golubović.

On je napomenuo da trenutno na terenima poplavljenih područja lokalne stručne komisije procjenjuju štetu koju su poljoprivrednicima nanijele poplave.

“Kad te komisije pošalju izvještaj, Vlada Srbije će dati naloge ministarstvima, kako da materijalno ili na druge načine konkretno pomogne postradale poljoprivrednike, odnosno njihova imanja”, rekao je Golubović.

Prema njegovim riječima, trenutne procjene ukazuju da je pod poplavama u Srbiji bilo od 90.000 do 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

“Tek poslije potpunog povlačenja vode biće moguće analize poplavljenog zemljišta, kao i da li će biti moguća njegova revitalizacija. Iskustvo nas uči da se pšenice često poslije ovakvih poplava zna uspraviti, pa i odbaciti na kraju i dobar prinos”, navodi Golubović. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!