Capital.ba

Razmotren Prijedlog izmjena zakona o poreskom postupku

09.04.2014. / 14:53

nsrs1BANJALUKA, Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o poreskom postupku Republike Srpske da bi se stvorili uslovi za povlačenje sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda i omogućilo provođenje memoranduma čiji je krajnji cilj pospješivanje naplate poreza.

Ovim zakonom omogućava se Poreskoj upravi Republike Srpske obustavljanje postupka prinudne naplate ukoliko bude odobreno odgođeno plaćanje poreskih obaveza od organa nadležnog za utvrđivanje tih obaveza, navodi se u obrazloženju ovog akta.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je cilj izmjena stvaranje pretpostavki za razmjenu podataka o poreskim obveznicima između Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Poreske uprave Republike Srpske i poreskih uprava Federacije BiH i Brčko distrikta.

On je podsjetio da je razmjena podataka definisana Memorandumom o institucionalnoj saradnji i razmjeni podataka o poreskim obveznicima koji je 2013. godine potpisan između ovih institucija.

Memorandumom su regulisani osnovi saradnje o pitanju razmjene podataka o poreskim obveznicima između strana potpisnica memoranduma.

Riječ je o podacima iz oblasti registracije i deregistracije, odnosno dodjele i brisanja dodijeljenih jedinstvenih identifikacionih brojeva u sistemu indirektnih i direktnih poreza sa elementima iz registra poreskih obveznika, spoljnotrgovinskog poslovanja, visine indirektnih i direktnih poreza po poreskim prijavama.

Regulisani su i osnovi saradnje o pitanju razmjene podataka o krajnjoj potrošnji poreskih obveznika, vraćanja indirektnih i direktnih poreza, ostvarenog prometa dobara i usluga poreskih obveznika, poreskih kontrola, prinudne naplate poreza, poreskih obveznika rizičnog profila i prijavljenih i odjavljenih obveznika na socijalno osiguranje, uključujući i podatke iz poreskih kartica i poreza na dohodak.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Razmotren Prijedlog izmjena zakona o poreskom postupku

    1. goran

      UIO je startovala 2006god a vlast sada nakon 7 god usvaja zakon o razmjeni informacija izmadju poreskih organa znaci propustili su da naplate oko milijardu km javnih prihoda i pitanje je gdje je zavrsio taj novac