Capital.ba

Pismo namjere upućeno bez potpisa federalnog ministra finansija

13.01.2014. / 14:17

mmfSARAJEVO, BiH je Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ uputila pismo namjere za nastavak kreditnog aranžmana sa ovom finansijskom institucijom bez potpisa ministra finansija Federacije BiH /FBiH/.

Srna nezvanično saznaje da MMF, i bez ovog potpisa, može prihvatiti pismo namjere, ali da problem predstavlja činjenica da je ministar finansija FBiH odgovorno lice za provođenje obaveza koje proizilaze iz ovog dokumenta.

Pismo namjere, odnosno plan ispunjenja obaveza preuzetih potpisivanjem stendbaj -aranžmana koji je usaglasio Fiskalni savjet BiH, potpisali su svi članovi, osim smijenjenog federalnog ministra finansija Anta Krajine.

Izvršni odbor MMF-a o ovom pismu i zahtjevu BiH za nastavak kreditnog aranžmana trebalo je da raspravlja na sjednici 22. januara, ali je ona odgođena zbog odluke predsjednika FBiH Živka Budimira da 3. januara smijeni Krajinu.

Prema nezvaničnim informacijama, sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj bi bilo razmatrano pismo namjere BiH mogla bi da bude održana 27. ili 29. januara.

U međuvremenu bi trebalo da bude održana sjednica Ustavnog suda FBiH po zahtjevu federalnog premijera Nermina Nikšića za preispitivanje ustavnosti Budimirove odluke o smjeni ministra finansija.

Predsjednik Ustavnog suda FBiH Kata Senjak najavila je mogućnost donošenja privremene mjere kojom bi se do pravosnažne sudske odluke Krajinina smjena stavila van snage.

Ovakva odluka omogućila bi da MMF produži kreditni aranžman sa BiH. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!