Capital.ba

Lasersko mjerenje objekata pametnim telefonom

10.01.2014. / 6:30

pametni telefoniBEOGRAD, Americka kompanija “IkeGPS” napravila je poseban hardver za aplikaciju “Spike” i omogućila da se pametnim telefonom snime, premjere, 3D modeluju i oblikuju bilo koji objekti do 183 metra (200 jardi) udaljenosti.

Uređaj se postavlja na poleđini pametnog telefona i kombinuje ugrađeni laserski daljinometar, 3D kompas i blutut (Bluetooth) čip sa kamerom i GPS-om telefona.

Tehnologija koja se koristi za lasersko premjeravanje i 3D modelovanje je tradicionalno igračka arhitekata, geodeta i inženjera, ali je ta kompanija proširila tržište i na obične korisnike.

“Spike” se, prenosi portal “Građevinarstvo”, oslanja na ustanovljenu GIS (geografski informacioni sistem) tehnologiju kompanije, koju su koristile Ujedinjene nacije tokom prirodnih katastrofa, kao što je uragan “Katrina” i zemljotres na Haitiju 2010. godine.

Korisnici fotografišu objekat koji žele da premjere putem “Spike“ prateće aplikacije na svom pametnom telefonu. Tim je završio Android aplikaciju i trenutno radi na razvoju iOS aplikacije.

Hardver zatim mjeri ključne pokazatelje, kao što su daljina, smijer i zapremina i prenosi ove podatke na pametan telefon preko blututa, prikazujući rezultate na ekranu. Korisnici zatim mogu da podijele ove podatke ili da ih iskoriste za pravljenje 3D modela.

“Spike“ je, takođe, kompatibilan sa “SketćUp“ softverom za 3D modelovanje, što znači da korisnici mogu, umjesto da importuju dimenzije ručno, fotografisati neki objekat sa “Spike“ aplikacijom kako bi reprodukovali prilagodljivi model objekta ili zgrade u “SketćUp” programu.

Čitav uređaj teži oko 100 grama i ima mjere 90x50x20 milimetara.

“Claš 1 Eyesafe” laser od 905 nm ima domet od dva do 200 metara sa rezolucijom od plus/minus 0,2 metra.

“Spike“ se napaja internom litijum-jonskom baterijom koja se puni preko mini USB priključka, sa dužinom trajanja baterije od dva dana pri prosječnoj upotrebi.

“Spike“ se može unaprijed poručiti preko internet sajta kompanije “IkeGPS” po cijeni od 559 američkih dolara. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!