Capital.ba

Riješeni problemi u vezi s lakšim izdavanjem viza

10.01.2008. / 8:10

SARAJEVO , Ambasade zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma u BiH usaglasit će jedinstvenu listu dokumenata koje građani BiH treba da dostave za dobijanje dugoročnih viza za ulazak u zemlje EU.
Ovo je juče potvrdio Bogdan Stare, konzul Ambasade Slovenije u BiH.
“Radimo na formiranju liste dokumenata koje građani BiH treba da dostave za dobijanje dugoročnih viza. Dogovaramo se koji su to dokumenti. Želimo da bez obzira kod koje ambasade građani apliciraju imamo sličnu procedru i iste dokumete koje moraju priložiti uz aplikaciju za vizu. Mislim da smo dosadašnje probleme riješili”, rekao je Stare nakon sastanaka predstavnika ambasada zemalja članica šengena i vlasti BiH.
Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, istakao je kako su problemi koji su se pojavili prilikom provedbe Sporazuma o viznim olakšicama već riješeni.
“Imali smo malih nesporazuma prilikom primjene sporazuma. Danas smo se dogovorili da svim ambasadama dostavimo imena ovlaštenih potpisnika dokumenata, kojim se dokazuje pripadnost nekoj kategoriji građana koji mogu uživati vizne olakšice. Dostavit ćemo im i spisak institucija koje mogu izdavati ove potvrde, kao i ovlaštene potpisnike. Time ćemo ukloniti jedan od problema u primjeni sporazuma”, rekao je Dautbašić.
On je, pak, priznao da “ova praktična rješenja” u primjeni sporazuma neće odmah smanjiti gužve pred ambasadama.
“Gužve će sigurno biti smanjene, ali tek nakon nekog vremena. Mnogi građani imali su potrebu da više puta godišnje apliciraju za vizu i morali su stajati pred ambasadama. Kada dobiju višegodišnju vizu, onda će redovi automatski biti manji”, kazao je Dautbašić.
Dodao je da vlasti BiH insistiraju da sve ambasade traže isti broj dokumenata. Time će biti smanjene i gužve, jer neće biti pritiska na ambasade koje imaju najjednostavniju proceduru izdavanja viza.
Sporazum stupio na snagu 1. januara
Primjena Sporazuma o viznim olakšicama između BiH i EU počela je 1. januara ove godine. Sporazumom je omogućeno da 20 kategorija građana, među kojima su biznismeni, profesori, naučnici, studenti, novinari, vjerski dužnosnici, te osobe koje putuju u posjet bliskim rođacima ili na liječenje, dobijaju vize na period do pet godina. Za sve kategorije, osim biznismenima, vize su besplatne.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!