Capital.ba

BiH i Srbija najlošije u regionu u uslovima poslovanja

29.10.2013. / 11:08

poslovanjeBEOGRAD, BiH se po uslovima poslovanja nalazi na 131. poziciji među 189 zemalja, dok se Srbija nalazi na 93. poziciji – navodi se u danas objavljenom Izvještaju o uslovima poslovanja za 2014. godinu Svjetske banke i Međunarodne finansijske korporacije.

Ove dvije zemlje nisu provele nijednu reformu u odnosu na prošli izvještaj, pa je BiH pala za pet mjesta, a Srbija za sedam.

U prethodnih godinu dana, kako se navodi, Srbija nije sprovela nijednu regulatornu reformu, a u oblasti plaćanja poreza je otežala poslovanje, jer je povećala korporativni porez.

Po lakoći dobijanja građevinske dozvole, Srbija je na 182. mjestu ili među 10 najgore pozicioniranih zemalja u svijetu.

Preduzetnik u Srbiji da bi dobio građevinsku dozvolu mora da prođe u prosjeku kroz 18 procedura za koje mu je potrebno 269 dana.

Po jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 161. mjestu, sa 66 uplata godišnje koje zahtijevaju 279 sati, dok je u zaštiti investitora Srbija na 80. mjestu.

Za započinjanje biznisa u Srbiji potrebno je šest procedura, 11,5 dana i ni dinar izdvajanja za minimalni kapital, što je Srbiju svrstalo na 45. mjesto u poređenju sa 42. u prošlogodišnjem izvještaju.

Kad je riječ o pristupu struji, Srbija je sa prošlogodišnjeg 76. mjesta pala na 85. poziciju, po osnovu registracije nepokretnosti je na 44. mjestu, što je pad za tri mjesta, dok je po jednostavnosti dobijanja kredita ove godine pala sa 40. na 42. poziciju.

Od zemalja zapadnog Balkana, najbolje je pozicionirana Makedonija koja je ove godine zabilježila blagi pad sa 23. na 25. mjesto iako je sprovela reforme u šest oblasti.

Crna Gora je napredovala sedam pozicija, na 44. mjesto, nakon što je uvela jedinstveni šalter za brze odgovore i sistem notara.

Samoproglašeno Kosovo je ove godine među vodećim reformatorima u svijetu sa reformama u oblasti započinjanja biznisa, građevinskih dozvola i registracije imovine, koje su omogućile skok od 12 mjesta, na 86. poziciju.

Hrvatska je provela pet reformi i tako došla na 89. mjesto na listi, dok je Albanija odmah iza nje sa reformom u oblasti plaćanja poreza.

Makedonija je na petom mjestu od 50 zemalja koje su od 2005. godine do danas najviše napredovale.

Lideri u najboljim uslovima za kompanije su kao i prošle godine Singapur, Hong Kong i Novi Zeland, dok su na začelju Libija, Centralnoafrička Republika i Čad.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!