Capital.ba

Iran zaustavio prodaju nafte za američki dolar

08.12.2007. / 12:13

TEHERAN,  Iran je potpuno zaustavio prodaju nafte za američki dolar, javila je agencija ISNA, pozivajući se na ministra nafte Golamhoseina Nozarija.

“U skladu s politikom trgovine sirove nafte sa drugim valutama trenutno je prodaja u američkim dolarima apsolutno eliminisana”, kaže Nozari.

On je dodao da je razlog pad vrijednosti dolara i gubitak koji imaju izvoznici sirove nafte zbog toga, odnosno dolar više nije pouzdana valuta.

“Iran je zbog toga na sastanku zemalja OPEK-a predložio da se odredi valuta koja će biti pouzdana i neće nanositi gubitke zemljama izvoznicama”, rekao je on.

Već skoro dvije godine Iran, drugi po obimu proizvodnje nafte među zemljama članicama OPEK-a, smanjuje izloženost dolaru uz obrazloženje da slaba američka valuta narušava njenu kupovnu moć.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, koji često agituje protiv Zapada, rekao je da je američka valuta “bezvrijedni komad papira”.

Jedan visoki zvaničnik u ministarstvu nafte rekao je prošlog mjeseca da “se skoro sva trgovina sirove nafte” Irana odvija bez upotrebe američke valute.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!