Capital.ba

Robne rezerve drže cijenu hljeba u Srbiji

18.01.2013. / 7:50

hljebBEOGRAD, Kako bi cijena hljeba u Srbiji mirovala, već od sljedećeg mjeseca intervenisaće se pšenicom iz Robnih rezervi.

Sa Ministarstvom trgovine i Direkcijom robnih rezervi Srbije pregovaramao, kako bi se očuvala postojeća cijena vekne, kaže, za “Novosti”, Zoran Pralica, predsjednik Unije privatnih pekara Srbije.
– Po 5.000 tona pšenice prodavaće se nedjeljno po cijeni od 25 dinara po kilogramu, preko berze, što je 10 odsto niže od tržišne ponude – dodaje Pralica.
– Te količine podmiriće potrebe pekarske industrije i smiriće pritiske na cijene čak i onda kada dođe do najavljenih poskupljenja struje i drugih energenata, ali i brašna,aditiva.

Trenutno su u Srbiji raznolike cijene hljeba. Vekna košta od 33 do 48 dinara. U Uniji pekara tvrde da bi realna cijena vekne trebalo da bude duplo viša od postojeće. Ipak, pekari neće mijenjati svoje cjenovnike, uprkos skoku cijena gasa, aditiva i najavljenom poskupljenju struje.
– Zasada cijena hljeba neće rasti – kaže Pralica.
– Tačno je da smo prošle godine tražili od države da odobri da vekna hljeba košta minimum 55 dinara, ali Vlada nam je izašla u susret i od toga se odustalo.
Pralica dodaje da je mnogo pekara zatvoreno u posljednje vrijeme, ali je istovremeno mnogo njih i otvoreno.
Kupovna moć je opala, toga su pekari svjesni, i zbog toga ne mogu više da imaju promete kakvi su nekad bili, pa mnogi pokušavaju da privuku kupce raznim akcijama.
Sve to cijenu je spustilo na nivo koji je prihvatljiv i za građane.
Dvije trećine domaćeg tržišta hljeba snabdijevaju male pekare, a procjenjuje se da ih ima oko 7.000 u Srbiji.
Mali pogoni najvećim dijelom prodaju peciva i oko 10 odsto vekni dnevno.
U njihovim radnjama obično su za nekoliko dinara niže cijene hljeba. A da nije kifli, pogačica i pereca, kažu, ne bi mogli da prežive. Industrijske pekare fokusiraju se mahom na vekne i snabdijevaju 30 odsto tržišta.
Prije godinu dana pšenicu su pekari plaćali 18 i 19 dinara za kilogram, a sada je premašila 27, dok je brašno dostiglo ove godine i do 39 dinara. U međuvremenu, značajno je, dodaju pekari, poskupjelo i gorivo, tako sada benzin plaćamo 160, a lani u isto vrijeme koštao je oko 107 dinara.

Može i povoljnije
Cijena hljeba “sava” sada je uredbom Vlade Srbije ograničena na 48,5 dinara i ističe u martu ove godine. Kako je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ranije najavio, sa trgovcima i proizvođačima pregovara se o formiranju socijalne korpe u kojoj bi se našli osnovni proizvodi po povoljnijim cijenama. Vode se razgovori sa pekarima kako bi i hljeb “sava” postao dio socijalne korpe i kako bi ta vrsta hljeba bila ponuđena po nižoj cijeni. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!