Capital.ba

Sve više novih radnih mjesta u SAD

03.01.2013. / 16:52

zaposljavanjeVAŠINGTON, Američki poslodavci su u decembru otvorili znatno veći broj radnih mjesta u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju najnoviji podaci.

U izvještaju privatne kompanije za zapošljavanje ADP se navodi da su poslodavci u decembru otvorili 215.000 radnih mjesta, što je znatno više u poređenju sa novembarskih 148.000 radnih mjesta.
Izvještaj ADP-a pokazuje da su kompanije prošlog mjeseca otvorile 39.000 radnih mjesta u sektoru građevinarstva, kao odgovor na oluju Sendi.
Do porasta zapošljavanja je došlo prije postizanja dogovora Kongresa i američkog predsjednika Baraka Obame o izbjegavanju povećanja poreza za većinu Amerikanaca.

“Tržište rada se pokazalo stabilnim u decembru, uprkos intenziviranju pregovora o fiskalnoj litici”, rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista kompanije Mudis analitiks, koja zajedno sa ADP-om radi na izvještaju o zapošljavanju u privatnom sektoru.

Uprkos snažnom rastu zapošljavanja u decembru, izvještaj ADP je pokazao da je ključna oblast ekonomije, koji predstavlja prerađivački sektor i dalje slaba, pošto je u tom sektoru ukinuto 11.000 radnih mjesta.

Raste i prerađivačka aktivnost
Aktivnost američkog prerađivačkog sektora blago je porasla prošlog mjeseca, a zapošljavanje u fabrikama je uvećano, što ukazuje na to da je najveća svjetska privreda ušla u novu godinu relativno dobrim tempom, saopštio je Institut za menadžment nabavke (ISM).

Indeks prerađivačke aktivnosti, koga obračunava ISM, porastao je u decembru na 50,7 sa 49,5 poena iz novembra, kada je zabilježen najniži nivo od jula 2009, kad je recesija bila razlog za takav pad, prenijela je agencija AP.

Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na smanjenje sektorske aktivnosti.

Indeks koji mjeri zaposlenost je u decembru skočio na 52,7 sa 48,4 poena iz novembra, kada je indeks pao ispod 50 poena prvi put u posljednje tri godine. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!