Capital.ba

“Fič” snizio kreditni rejting Kipra na “BB-”

22.11.2012. / 7:50

NJUJORK, Američka bonitetna agencija “Fič” je juče snizila rejting duga Kipra za dva stepena, sa “BB+” na “BB-“, sa negativnom prognozom, što znači da bi moglo uslijediti dalje sniženje.

– Sniženje rejtinga suverenog duga Kipra odraz je materijalno slabijih makroekonomskih izgleda, fiskalnog budžeta koji je znatno lošiji od očekivanja i nastavka visokog nivoa neizvjesnosti oko troskova vezanih za dokapitalizaciju banaka – navedeno je u saopštenju iz “Fič”.

“Fič” je prije pet mjeseci snizio kreditni rejting Kipra na špekulativni nivo, ili status “smeća”, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

U prošli petak je agencija za kreditne rejtinge “Mudis” upozorila da bi mogla da preispita rejting Kipra, uz moguće sniženje, samo pet nedjelja poslije posljednjeg sniženja.

Kipar je u junu zatražio od Evropske unije pomoć za spasavanje, ali su pregovori počeli tek sredinom novembra.

Trojka međunarodnih kreditora – Evropska komisija (EK), Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – nastoje da sa kiparskim vlastima dogovore nova kresanja u javom sektoru kao uslov za finansijsku pomoć.

Predsjednički izbori na Kupru, zakazani za 17. februar 2013, takođe povećavaju prijetnju odlaganja postizanja sporazuma o uslovima programa za spasavanje i puštanja te pomoći sve do pred kraj prvog kvartala iduće godine.

Kipar nije u stanju da pozajmljuje na međunarodnim tržištima još od 2011. kada su agencije za kreditne rejtinge po prvi put snizile njegov rejting na neinvesticioni status.

Privreda istočnomediteranskog ostrva je sredinom 2011. potonula u recesiju po drugi put za manje od dvije godine, a poslovna aktivnost je u trećem kvartalu 2012. opala 2,3 odsto na godišnjem nivou, šesti uzastopni kvartal smanjenja.

Ministarstvo finansija te članice zone evra prognozira da će bruto domaći proizvod zemlje opasti 2,2 odsto u 2012, dok EK očekuje pad od 2,3 odsto. Tanjug

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!