Capital.ba

Otpušteni rudari vraćaju se na posao

27.10.2012. / 14:45

JOHANEZBURG, Najveći svjetski proizvođač platine “Anglo-amerikan platinum” saglasio se danas da na posao vrati 12.000 južnoafričkih rudara otpuštenih jer su učestvovali u nenajavljenom štrajku.

Nacionalni sindikat rudara saopštio je da se kompanija saglasila da radnike ponovo primi ukoliko se na posao vrate do 30. oktobra.

Portparol sindikata Lesiba Sešoka izrazio je očekivanje da će se radnici vratiti na radna mjesta, što će značiti prestanak štrajka.

Kompanija je istakla da rudarima za povratak na posao nudi i jednokratnu isplatu od 230 dolara.

Prema pretpostavkama, štrajk u južnoafričkim rudnicima platine, zlata i uglja koštao je tu zemlju više od milijardu dolara.

Više od 40 osoba poginulo je u sukobima između policije i radnika u rudniku platine u avgustu.

Južnoafrička Republika je među najvećim svjetskim proizvođačima dragocjenih metala. Rudarski sektor te zemlje pogođen je nizom nenajavljenih obustava rada.

Analitičari navode da radnici u rudarskoj industriji nisu zadovoljni radom sindikata, jer smatraju da su previše bliski sa poslodavcima.

Radnici su zahtijevali povećanje mjesečnih primanja na 1.800 dolara, što je trostruko više od trenutne prosječne plate.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!