Capital.ba

Krah Federacije

24.08.2012. / 10:43

BEOGRAD, Član Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH Lazar Prodanović rekao je da je stanje u Federaciji BiH (FBiH) neodrživo i da je, uz finansijski kolaps, evidentan i politički i institucionalni krah ovog entiteta.

“Federalna administracija zapošljava hiljade i hiljade službenika, a besmisleno je da svaki od 10 kantona ima posebnu izvršnu i zakonodavnu vlast, duple agencije, direkcije, raznorazne komisije”, rekao je Prodanović za “Večernje novosti”.

On navodi da su sukobi između SDP i SDA, te stalna sučeljavanja bošnjačkih i hrvatskih partija u FBiH, potpuno paralizovali institucije sistema ovog entiteta, tako da se u ovom trenutku niko i ne bavi finansijskim problemima.

Ekonomisti upozoravaju da je, uz probleme u FBiH, evidentan i stalni problem rasipništva u zajedničkim institucijama BiH u Sarajevu.

“Važno je istaći da se najviše budžetskog novca troši na plate na svim nivoima vlasti i u institucijama koje su budžetski korisnici”, kaže izvršni direktor Udruženja ekonomista “Svot” Saša Grabovac.

List ocjenjuje da su ogromna administracija, složeno ustavno uređenje i politička i institucionalna kriza uz više stotina miliona maraka duga dovele Federaciju BiH na korak do bankrota.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Krah Federacije

    1. penzioner

      A kada budžetu za plate stotina ministara i pratećih službenika dodaš i dug prema PIO RS oko 700 miliona ni USA, Njemačka i Vatikan im ne mogu pomoći.

    2. prco

      Nece dozvoliti USA, Njemačka i vatikan…