Capital.ba

Barel nafte pojeftinio više od jednog dolara

27.11.2007. / 17:09

NEW YORK, Uvjerenje ulagača da će OPEC na predstojećem sastanku donijeti odluku o povećanju proizvodnje po drugi put u ovoj godini danas je spustilo cijene nafte ispod 97 dolara za barel.
Tako se na tržištu u New Yorku cijena sirove nafte spustila za 1,04 dolara, na 96,66 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu oslabila 89 centi, na 94,43 dolara.
“OPEC pravi puno buke oko povećanja proizvodnje i zato je danas došlo do pada cijena nafte”, ocjenjuje Tony Nunan, menadžer rizika u Mitsubishi Cor Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi. On je odbio išta konkretnije reći oko poteza na koje bi se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla odlučiti na sastanku 5. decembra u Abu Dhabiju dok je indonezijski ministar za naftu Purnomo Yusgiantoro kazao  da će podržati povećanje proizvodnje za 500.000 barela.
Al-Naimi je  podsjetio da je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik, povećala proizvodnju na 9 miliona barela dnevno, što je iznad njezine ciljane razine proizvodnje u okviru OPEC-ovog sporazuma od 1. novembra.
Analitičari očekuju da bi se cijena nafte s dolaskom hladnog vremena na sjeverozapad SAD-a ponovno mogla približiti nedavno dosegnutim rekordnim nivoima.
Pažnja tržišta sada je usmjerena na novo sedmično izvještavanje  američke vlade koje bi po predviđanju analitičara trebalo pokazati pad zaliha destilata, koji uključuju lož ulje, za 1,4 miliona barela. Takođe se očekuje pad zaliha sirove nafte za 800.000 barela, dok bi zalihe benzina trebale porasti za milion barela.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!