Capital.ba

Ekonomske diplomate se vraćaju kući

18.08.2012. / 18:33

BEOGRAD, Veliki dio tima ekonomskih diplomata, koji su prije dvije godine poslati da privuku strane investitore u Srbiju, vratiće se kući.

Ocijenjeno je da je učinak mnogih manji od novca koji se za njih izdvaja. Kao i prije dvije godine, i sada ekonomisti ocjenjuju da su ekonomske diplomate izlišan trošak u ionako prezaduženoj državi.
Mjesecima su ih za ekonomske ambasadore obučavali i ministarstvo spoljnih poslova u PKS i SIEPA. Svečano je promovisan njih 27 različitih profesija, od ekonomista do filologa i poslato u svijet. Dvije godine kasnije mnogi od njih spakovaće kofere i vratiti se kući.

Ukidanje ekonomskih diplomata ne znači da aktivnost na jačanju ekonomskih veza prestaje, kaže Rasim Ljajić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

“Ekonomska diplomatija treba da bude visoko na ljestivic. Ne znam šta je važniji i preči zadatak naših ambasadora nego da se bave ekonomijom i da doprinesu našoj ekonomiji. Mislim da je to mnogo važnije nego da idu sa jednog na drugi prijem”, kaže Ljajić.

Ekonomske diplomate primaju u prosjeku 3.000 evra mjesečno, plaćen im je stan i troškovi školovanja djece. Godišnje se za 27 ekonomskih diplomata potrošilo 1,86 miliona evra. Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da je misija od samog početka bila osuđena na propast. Za privlačenje stranih investicija radije je potrebna dobra poslovna klima, efikasna država u kojoj vladaju zakoni, a ne korupcija, smatra on.

“Oni koji su došli znaju odlično zbog čega su došli. Da se kockaju investiranjem. Umjesto mnogo promocije treba biti svjestan kakva je situaicja i baviti se time da ovdje bude lijepo poslovati a ne baviti se time da objašanjavate da nije baš toliko grozno”, kaže Stevanović.

Do kraja avgusta ekonomske diplomate treba da pošalju nove izvještaje. Njihov rad i svrsishodnost ocjenjivaće zajedno i ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, ministrstvo finansija i ministarstvo spoljnih poslova. Privredna komora u međuvremenu predlaže da ona preuzme posao diplomatskih diplomata. B92

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!