Capital.ba

Slobodan Petrović: Vrata nismo zatvorili

26.05.2012. / 8:25

BEOGRAD, S holandskom “Kampinom” nismo uspjeli da se dogovorimo i zato smo, zajednički odlučili da, u ovom trenutku, prekinemo pregovore. Jednostavno, iscrpili smo sve pregovaračke argumente – kaže za “Novosti” Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka”.

* Kako ste saopštili, razlog je, između ostalog, i cijena. A šta još?
– Jeste jedan od osnovnih uslova oko koga se nismo dogovorili bila je i cijena. A da bi se dogovorili oko cijene bilo je prethodno potrebno da usaglasimo i druge uslove. Nažalost, ostalo ih je još nekoliko koje ne mogu da pomenem.

* Taj potez je, ipak, izazavao velike nedoumice, posebno zato je i Antimonopolska komisija već odobrila to spajanje…
– Postoje dva postupka pred komisijom, skraćeni i normalni postupak. “Kampina” kao podnosilac zahtjeva je željela da to bude po takozvanom “skraćenom” postupku. Komisija, koliko sam shvatio, nije vidjela da postoje neki problemi i zato je vrlo brzo reagovala i donijela rješenje.

* Koliko je kazna koju je vaša kompanija platila za narušavanje konkurencije na tržištu uticala na ishod pregovora?
– To nije imalo uticaja. Ukupno smo platili tri miliona evra prošle godine u maju, tako da je i prije nego što smo započeli pregovore “Kampini” to bilo poznato.

* Da li su vam u pregovorima pominjali i spekulacije koje su se ranije čule da ste ranije svojim poslovnim potezima ugušili male proizvođače mlijeka?
– Nismo nikoga ugušili, zahtjevali smo samo kvalitet. Nismo gledali “velike” ni “male”, već da li neko može da ispuni zahtjevani kvalitet sirovine. Objektivno, ako neko posjeduje jednu ili dvije krave, taj ne može da investira u muznu opremu, onda to radi ručno, i ne može da zadovolji osnovne higijenske uslove. Takvo mlijeko nije prihvatljivo Evropi, a ni “Imleku”. Pomažemo sve naše male a i druge proizvođače, kreditiramo ih da nabavljaju opremu, nova visoko mliječna grla, izgradnju novih štala… itd.

* Najavili ste da “Denjub fuds grupa” razmatra mogućnost da konsoliduje industriju hrane i pića s “Imlekom” kao nosiocem integracija. Šta to znači?
– Do sada smo koristili sistem da bude efikasniji, na primjer zajednička nabavka određenih repromaterijala za sve kompanije poput kartona za ambalažu, šećera… Sada smo odlučili da proširimo saradnju između naših kompanija da bismo postali još efikasniji. Time kao veći i efikasniji sistem ostavljamo sebi i mogućnost izlaska na neku od svjetskih berzi. Kroz instituciju inicijalne javne ponude, kada izađemo na berzu u Varšavi ili u Londonu, bićemo bolje pozicionirani za naredne korake prodaje. Na taj način lakše će biti internacionalnim kompanijama da prepoznaju našu vrijednost, ukoliko je ona već verifikovana na nekoj od svjetskih berzi.

* Akcije na Beogradskoj berzi posljednjih dana padaju, zašto kupujete akcije svoje firme?
– Konstantno, već duže vremena kupujemo sopstvene akcije. To radimo u dogovorenim limitiranim količinama, da ne bismo izazvali potrese na tržištu. Time dajemo signale da smo sigurni, da vrijedimo to što tržište plaća i kupujemo po trenutnoj tržišnoj vrijednosti na berzi. Ovaj pad akcija je bio očekivan, psihološki, to je reakcija tržišta. I kao što smo ranije imali veliki rast, sada imamo pad, ali cijena će se uskoro stabilizovati, ne možemo da prognoziramo na koliko.

Kurs kao kamen spoticanja
 * Mnogi kao kamen spoticanja u pregovorima sa Holanđanima pominju i kursne razlike…
– “Kampina” je sigurno gledala šta će se dešavati sa kursom u budućnosti i sigurno je to uzimala kao argument. Ipak, to nije bilo presudno u ovom trenutku, jer kurs od početka godine ide određenim tempom, u nekom periodu ide malo brže, pa zastane, pa opet brže. U vrijeme naših pregovora sa “Kampinom” dinar je gubio tri dana zaredom po skoro jedan odsto, a sada, u posljednjih par dana i po 0,6 odsto. Novosti

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!