Capital.ba

Kina i Rusija ulažu u naoružanje

17.04.2012. / 10:34

STOKHOLM, Svjetska ekonomska kriza pogodila je 2011. u SAD i Evropi sektor ulaganja u naoružanje, dok Rusija i Kina nastavljaju da sve više sredstava daju za vojsku.

Ovo su podaci istraživanja Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma.
Posljedica “kresanja” budžeta tokom 2011. u zemljama širom svijeta je i manje ulaganje u naoružanje, za oko 0,3 odsto, čime je okončan 11-godišnji period u kojem je u toj oblasti bilježen porast.
Rusija je prestigla Veliku Britaniju i Francusku i našla se na trećem mjestu po ulaganju u naoružanje, za koje sada troši 9,3 odsto sredstava više nego 2010.

Kina takođe sada ulaže za oko 6,7 odsto više sredstava u vojni sektor i nalazi se na drugom mjestu ove liste, prenio je AP.

Vodeći svjetski kupac oružja, Sjedinjene Američke Države, smanjile su vojne troškove za 1,2 odsto.

Prošle godine, šest najvećih svjetskih kupaca oružja – Brazil, Francuska, Njemačka, Indija, Velika Britanija i SAD – smanjile su budžet za naoružanje. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!