Capital.ba

Dow Jones prekinuo niz od sedam dana rasta

17.03.2012. / 12:43

NJUJORK, Na Wall Streetu su u petak berzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagače pokolebala dva slabija nego što se očekivalo ekonomska podatka, no S&P 500 indeks ostvario je u cijeloj nedjelji najveći skok u tri mjeseca.

S&P 500 ojačao je juče 0,11 odsto, na 1.404 boda, dok je Dow Jones oslabio 20 bodova, ili 0,15 odsto, na 13.232 boda, a Nasdaq indeks 0,04 odsto, na 3.055 bodova. Dow Jones prekinuo je niz od sedam dana neprestanog rasta. Da je i juče ojačao, bio bi to njegov najduži pozitivan niz u više od godinu dana.

No, ulagače su pokolebala dva slabija nego što se očekivalo makroekonomska podatka. Indeks raspoloženja potrošača, koji sastavljaju Reuters i Sveučilište u Michiganu, oslabio je u februaru sa 75,3 na 74,3 boda, dok se očekivao rast na 76 bodova.

Prema drugom izvještaju, fabrička proizvodnja u SAD-u porasla je u februaru, uprkos padu proizvodnje automobila. No, ukupna industrijska proizvodnja ostala je gotovo nepromijenjena već drugi mjesec zaredom, zbog pada rudarskih aktivnosti. S obzirom da su S&P 500 i Dow Jones dostigli najviše nivoe od 2008., a Nasdaq indeks od 2000. godine, dio analitičara očekuje korekciju cijena akcija, no dio smatra da i dalje ima prostora za rast cijena.

”Fundamenti se poboljšavaju, zarade kompanija rastu, a tržište je u uzlaznom zamahu. Mislim da i dalje imamo prostora za rast, no treba pratiti cijenu nafte, koja bi mogla destabilizovati tržište ako nastavi rasti”, kaže Stephen Wood, strateg u kompaniji Russell Investments.

Energetski sektor bio je juče najveći dobitnik jer je, zbog strahovanja od poremećaja isporuke nafte s Bliskog istoka, cijena ‘crnog zlata’ snažno porasla. S&P indeks energetskog sektora skočio je 1,2 odsto.

U cijeloj ovoj nedjelji Dow Jones i S&P 500 ojačali su 2,4 odsto, a Nasdaq indeks 2,2 odsto. To je već peta nedjelja zaredom kako S&P indeks raste, pri čemu je ove nedjelje zabilježio najveći nedjeljni skok od polovine decembra prošle godine.

Na evropskim su berzama cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 odsto, na 5.965 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 odsto, na 7.157 bodova, a pariški CAC 0,41 odsto, na 3.594 boda. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!