Capital.ba

Prestanak isporuke nafte za evropske zemlje?

20.02.2012. / 15:39

TEHERAN, Iran će, osim Francuskoj i Velikoj Britaniji, obustaviti prodaju nafte i drugim evropskim državama ukoliko Evropa nastavi svoje neprijateljske akcije protiv Teherana, potvrdio je danas predsjednik iranske nacionalne naftne kompanije Ahmad Galebani.

Galebani je istakao da će se ova mjera uglavnom odnositi na Njemačku, Španiju, Italiju, Grčku, Portugal i Holandiju, javlja agencija Mehr.

Teheran je juče saopštio da je obustavio prodaju sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama.

Ova mjera je simbolična jer su Pariz i London gotovo potpuno obustavile svaki uvoz iranske nafte u skladu sa  odlukom EU donesenom u januaru, prema kojoj se od 1. jula obustavlja uvoz sirove nafte iz Irana zbog sporne namjene nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je pokriće za proizvodnju atomskog naoružanja.

Italija, Španija i Grčka, koje se uglavnom snabdijevaju iranskom naftom, mogle bi da budu najviše pogođene ovom odlukom Teherana jer Grčka uvozi oko 30 odsto iranske nafte, dok Italija uvozi 13 odsto.

“Vrlo je izvjesno da će biti obustavljen izvoz nafte u ove zemlje ako se nastave neprijateljske akcije EU protiv Irana”, potvrdio je Galebani.

Iran je 2011. godine prodavao Evropskoj uniji oko 500.000 barela nafte dnevno, što je oko 20 odsto od ukupnog uvoza.

Međutim, Galebani je naveo da je smanjena prodaja nafte, ali nije precizirao u kojoj mjeri.

Prema njegovim riječima, Teheran nema problema sa prodajom nafte jer su povećani zahtjevi za iranskom naftom na međunarodnom tržištu.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!