Capital.ba

Kroz internet stiže profit

18.02.2012. / 7:40

BEOGRAD, Prednosti komunikacije na društvenim internet mrežama polako su počele da prepoznaju i kompanije u Srbiji.

Preduzetnici i mala i srednja preduzeća mogu bez ikakvih dodatnih ulaganja da unaprijede svoje poslovanje, poboljšaju proizvode i usluge, direktno osluškujući želje svojih kupaca.
– Od komunikacije putem interneta velike koristi imaju sve kompanije – kaže za „Novosti“ Dragana Đermanović, međunarodni „onlajn“ praktičar i predavač. – Posebno je pogodna za mala i srednja preduzeća, te preduzetnike, koji bez dodatnih troškova mogu da dođu do svoje ciljne grupe korisnika.

Kada se povežu sa njima, preduzeća su u mogućnosti da im pruže informacije o novim proizvodima i uslugama u realnom vremenu.
– Kada se jednom otvori taj kanal između prodavca i kupca, firma dobija jedinstven korisnički servis, koji većina malih preduzeća nema – objašnjava sagovornica. – Firme dobijaju prave povratne informacije od svojih korisnika: da li im se sviđa proizvod, šta bi promijenile, šta očekuju od novih usluga i slično. Na osnovu toga preduzeće može i te kako da unaprijedi svoje poslovanje.
Treća korist za kompanije je direktno povezivanja sa predstavnicima klasičnih medija koji su svakodnevno prisutni na društvenim mrežama.
– Četvrta, ali za neke i najvažnija korist od interneta, su nove poslovne prilike, koje se otvaraju kroz uspostavljanje odnosa sa poslovnim partnerima prisutnim na društvenim mrežama – kaže Đermanovićeva.
Veoma veliku korist od prisustva na društvenim mrežama imaju upravo mala preduzeća i preduzetnici orijentisani na lokalno tržište. Tako, na primjer, jedna škola stranih jezika može ciljano da plasira informaciju o svom novom kursu baš onim korisnicima „Fejsbuka“ ili „Tvitera“ koje bi željeli da vide u svojim klupama.
Spremni za igru
– Sama pojava preduzeća na društvenim mrežama, bilo da je riječ o „Fejsbuku“ ili „Tviteru“, govori mnogo: da je firma spremna za otvorenu komunikaciju, što znači za hvale ali i za kritike, a samim tim da je spremna i na promjenu da se dalje razvija i napreduje. I sve to ništa ne košta, podrazumijeva samo jedan kompjuter, internet-priključak i mnogo dobre volje i vremena – ističe Dragana Đermanović. Novosti

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!