Capital.ba

Raznoliko na regionalnim tržištima kapitala

09.02.2012. / 17:37

ZAGREB, Na regionalnim tržištima kapitala danas je podjednak broj indeksa porastao i oslabio, a najveći je pad zabilježen na Ljubljanskoj berzi, uslijed pada akcije Mercatora.

Nakon jučerašnjeg neradnog dana na Ljubljanskoj berzi, indeks SBI TOP ustuknuo je danas 1,46 odsto, a najlikvidnija je bila Krka, koja je ostvarila promet od 822,52 hiljade evra, ojačavši 1,09 odsto. Najveći gubitnik prve kotacije bio je Mercator, koji je posrnuo snažnih 7,14 odsto, zaključivši na cijeni od 130 evra, a na početku trgovanja je bilježio pad i veći od 14 odsto. Dnevni promet tom akcijom iznosio je 188 hiljada evra. Oštar pad pripisuje se vijesti da je Agrokor odustao od svoje ponude za preuzimanje vodećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Beogradski indeksi Belex15 i Belex line ojačali su 0,93, odnosno 0,69 odsto, a najviše se trgovalo akcijom NIS-a (+0,46 odsto), čiji je promet iznosio 4,75 miliona dinara. Među značajnijim dobitnicama su se istakle Komercijalna banka (+2,85 odsto) i AIK banka (+1,79 odsto).

U Sarajevu je SASX-10 oslabio 0,43 odsto, a SASX-30 za 0,09 odsto, dok je BIFX porastao 1,04 odsto. Najtrgovaniji je bio Bosnalijek, čiji je promet dostigao 72,54 hiljade KM, a što je praćeno rastom cijene od 0,59 odsto.

Na Banjalučkoj je berzi BIRS oslabio 0,28 odsto, dok je FIRS porastao značajnih 1,91 odsto. U Makedoniji je MBI10 ustuknuo 0,26 odsto, dok je MBID porastao tek 0,03 odsto. I crnogorski indeksi kretali su se raznoliko, odnosno Monex20 je ojačao 1,16 odsto, dok je MonexPIF skliznuo 0,58 odsto. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!