Capital.ba

Erbas se probija u Južnoj Americi

14.01.2012. / 8:50

PARIZ, Evropski “Erbas”, najveći proizvođač aviona na svijetu, prodao je 44 putnička aviona tipa A320 meksičkom diskontnom prevozniku “Volaris”, što predstavlja snažan iskorak na tržište Južne Amerike, izjavio je juče agenciji Frans pres francuski državni ministar za spoljnu trgovinu Pjer Leluš.

Meksički prevoznik koji posluje po principu niskih troškova poručio je 30 aviona tipa A320neo i 14 modela A320.
Leluš je naglasio da je to prva velika prodaja aviona evropskog proizvođača Meksiku i dodao da taj posao otvara novu etapu za francusku i evropsku avioindustriju.
Avioni će biti predati niskobudžetnom prevozniku “Volaris” koji se nadmeće sa meksičkom nacionalnom aviokompanijom “Aeromeksiko” na domaćim letovima.
Leluš je odbio da navede vrijednost ugovora, ali izvori u avioindustiji tvrde da je riječ o sumi od oko četiri milijarde evra (pet milijardi dolara).
Uprava “Erbasa” se nada da će uspjeti da proda avione i “Aeromeksiku” kada bude obnavljao flotu koju sada čine isključivo letjelice američkog “Boinga.”
Dolazak novog A320 je dobra vijest ne samo za “Volaris” i okolinu, već i za sve naše korisnike, rekao je izvršni direktor kompanije Enrike Beltranena.
On je dodao da će novi avioni ojačati straregiju niskih cijena koja je od koristi za veliki broj Meksikanaca, ali i da će doprinijeti energetskoj efikasnosti i pouzdanosti “Volarisa”.
U svojoj floti “Volaris” sada ima 34 “Erbasova” aviona, a u zalihama 58 letjelica, računajući i najnoviju porudžbinu.
Posljednjim ugovorom “Erbas” je obezbijedio dominatnu poziciju među svjetskim proizvođačima aviona.
Evropska kompanija i američki rival “Boing” objavili su više od 70 porudžbina novih aviona u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara, a insajderi industrije potvrdili su da su transatlanski rivali isporučili rekordnih ukupno više od 1.000 aviona u 2011 godini.
U posljednje porudžbine uključena je potvrda da je “Erbas” prodao 44 aviona “Volarisu” i porudžbina 10 “Boingovih” letjelica tipa “drimlajner” od neidentifikovanog kupca.
Time će “Erbas” najnovijom prodajom obezbijediti više od 1.600 porudžbina i zadržati lidersku poziciju najvećeg proizvođača i prodavca aviona na svijetu, u odnosu na “Boing” koji je lani prodao 921 letlice.
“Erbas” je najavio da je lani isporučio 534 aviona, što je rekord evropskog proizvođača i deveta uzastopna godina u kojoj pobjeđuje kompaniju “Boing” po broju aviona uključenih u saobraćaj u jednoj godini.
Proizvođači putničkih aviona uglavnom su uspjeli da izbjegnu evropsku dužničku krizu, okrećući se regionima čije se privrede nalaze u usponu gdje raste tražnja za avionskim prevozom.
Industrijski izvori objavili su prošle sedmice da “Erbas” očekuje da će ostvariti finansijske ciljeve u 2011, isporukom nešto preko 520 letjelica.
“Erbas”, koji posluje u okviru Evropskog konzorcijuma za izradu vazduhoplova, vojne i svemirske opreme (EADS), pretekao je “Boing” po isporuci putničkih aviona sa više od 100 komada u 2003. “Boing” je lane isporučio 477 putnickcih aviona, što je uglavnom u okviru plana isporuke oko 480 letjelica, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!