Capital.ba

Njemački rast “izliječio” deficit

14.01.2012. / 8:10

BERLIN, Snažan privredni rast i visoki prihodi od poreza doveli su budžetski deficit Njemačke u 2011. na gotovo tri puta niži nivo od prvobitno predviđenog.

Ministarstvo finansija u Berlinu u saopštenju navodi da je deficit federalne vlasti pao na 17,3 milijarde evra, u poređenju sa 48,4 milijarde koliko je vlada prvobitno očekivala, prenijela je francuska novinska agencija AFP.
Njemački ministar finansija Volfgang Šojble je tokom 2011. govorio da bi deficit mogao dostići 30 milijardi evra, a njegovo Ministarstvo je prije samo nekoliko nedjelja revidiralo taj iznos na 20 milijardi.
Vlada kancelarke Angele Merkel je ocijenila je da su snaga najveće evropske privrede i njenog tržišta rada glavni faktor zaslužan za fiskalno zdravlje Njemačke.

Budžet za 2011. pokazuje da su “budžetska konsolidacija i privredni rast blizanci koji se izuzetno dobro slažu”, rekao je finansijski zvaničnik Štefen Kampeter.

Berlin se obavezao da će 2013. dovesti deficit ispod traženog nivoa, a rezultati su naglasili sve veći jaz između budućnosti Njemačke i krizom pogođenih zemalja evrozone.

Međutim, Kampeter je ukazao da je njemačka prognoza za 2012. tmurnija, usljed toga što se predviđa sporiji privredni rast, dok se očekuje da će budžetski deficit dostići 26,1 milijardu evra.

U četvrtak objavljeni zvanični podaci pokazali su da je Njemačka 2011. ostvarila privredni rast od tri odsto, ali je dužnička kriza dovela do toga da je rast u posljednjim mjesecima prošle godine gotovo stagnirao.
Njemački javni deficit pao je prošle godine na svega jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, saopštio je Zavod za statistiku u Berlinu, nakon što je u 2010. dostigao nivo od 4,3 odsto, tako da je deficit sada ispod granice od tri odsto koju propisuje EU. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!