Capital.ba

Već dva mjeseca uvozimo struju

21.12.2011. / 12:29

TREBINJE, Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) u posljednja dva mjeseca svakodnevno uvozi 1.000 do 1.500 megavatsati električne energije iz zemalja regiona, što je oko 10 odsto domaće potrošnje, potvrdila je direktor ERS-a Branislava Milekić.

“ERS je u novembru uvezla 10 500, a u decembru 14 500 megavatsati električne energije”, rekla je Milekićeva, navodeći da je uvoz neophodan zbog loše hidrologije, ali da će posljednje padavine doprinijeti poboljšanju elektroenergetske situacije u ERS i regionu.

Ona nije mogla da kaže koliki je efekat apela za uštede struje, s obzirom da je u istom periodu došlo do otopljenja tako da je i potrošnja struje za grijanje smanjena. Ali, ukupno smanjenje potrošnje energije iznosilo je oko 10 odsto, što je olakšalo prevazilaženje teške enrgetske situacije početkom decembra.

Milekićeva je istakla da nije realno očekivati da će biti ostvarena planirana proizvodnja električne energije, imajući u vidu da je godina bila izuzetno sušna i da se u narednom periodu ne mogu očekivati značajnije promjene.

Za ovu godinu planirana je proizvodnja 5586,89 gigavatsati električne energije, od čega 3310 gigavtsati u termoelektranama ili 59,24 odsto, a 2 276,89 gigavatsati u hidroelektranama, odnosno 40,76 odsto. Zaključno sa novembrom ostvarena proizvodnja u ERS-u je 4852,35 gigavatsati, što je 96,58 odsto od plana. U termolektranama je proizvedeno 3123,79 gigavatsati ili 64,37 odsto, odnosno pet odsto više od plana, dok je 1728,56 gigavatsati iz hidroelektrana, ili 35,63 odsto, odnosno 15 odsto manje od plana.

Milekićeva je istakla da je proizvodnja u hidroelektranama smanjena zbog loše hidrološke situacije, dok je u termoelektranama, zaključno sa novembrom, ostvarena rekordna proizvodnja električne energije od njihovog postojanja.

“TE Ugljevik je već oborila rekordnu proizvodnju od 1744,8 gigavatsati, a TE Gacko ima realne prilike da to učini u narednih pet dana i nadmaši rekordnu proizvodnju od 1563,25 gigavatsati električne energije”, kaže Milekićeva.

Ističući da su pouzdanost i eksploatacija u proizvodnim objektima na vrlo visokom nivou, Milekićeva je navela da je pouzdanost sistema 98,73 odsto, neraspoloživost 2,21 odsto, dok je neplanskih zastoja bilo 1,27 odsto u odnosu na ukupno raspoloživo vrijeme u toku kalendarske godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!