Capital.ba

Zakon o PIO obuhvatiće i poljoprivrednike

15.12.2011. / 15:22

BANJALUKA, Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija rekao je da je novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) predviđeno da poljoprivredni proizvođači mlađi od 50 godina budu obveznici penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

On je naveo da je, u skladu sa tim, resorno ministarstvo izmjenilo zakonsko rješenje za Zakon o doprinosima, definisalo najnižu osnovicu po kojoj bi se plaćali doprinosi, te iskoristilo priliku da izjednači neke odnose između Fonda zdravstvenog osiguranja i Fonda PIO.

“Zbirna stopa koju smo imali i koja se primjenjivala na neto plate podrazumijeva da Fondu PIO pripada 57 odsto te zbirne stope, pa je došlo do preračunavanja te stope sa neto na bruto plate i do pomjeranja odnosa između ova dva fonda, tako da je stopa smanjena na nešto više od 54 odsto u korist Fonda PIO”, rekao je Tegeltija novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je Fond PIO insistirao na korekcijama, jer je bilo predviđeno da se završi taj okvir i da pomjeranje stopa jeste u cilju da se stopa PIO i zdravstvenog osiguranja dovede u okvir procenata koji su predviđeni za zbirnu stopu doprinosa u RS. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!