Capital.ba

SAD postaju neto izvoznici benzina

01.12.2011. / 8:50

VAŠINGTON, Sjedinjene Američke Države ove godine bi mogle po prvi put za 62 godine da postanu neto izvoznici naftnih drivata, a rast isporuka benzina, avionskog goriva i drugih proizvoda se objašnjava niskom tražnjom na domaćem tržištu i rastom potrošnje u inostranstvu.

U prva tri ovogodišnja kvartala SAD su izvezle 753 miliona barela derivata, dok je uvoz bio na nivou od 689 miliona barela, sa pozitivnim saldom od 64 miliona, piše njujorški dnevnik “Volstrit žurnal”.

Na kraju 2005. saldo je bio negativan od oko 900 miliona barela, ali je zatim zbog kreditne krize, rasta cijena energenata i izvjesnog porasta eksploatacije nafte u SAD, počeo brzo da opada.

Najveći kupci derivata proizvedenih u američkim rafinerijama su u septembru bili Meksiko i Brazil, dok je aktivna prodaja bila i u Holandiji i Singapuru.

SAD su međutim i dalje najveći svjetski potrošači i uvoznici sirove nafte.
Ključni američki dobavljači nafte su Kanada, Venecuela i zemlje Persijskog zaliva, podsjetila je ruska internet stranica “Lenta.ru”. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!