Capital.ba

Bez novih mjera Atina neće ispuniti ciljeve

26.11.2011. / 7:30

ATINA, Ukoliko Grčka u junu ne donese odluku o dodatnim mjerama štednje budžetski deficit neće biti umanjen ispod ključnog nivoa u evrozoni do 2014. godine kao što je i planirano, navodi se u novim podacima Ministarstva finansija te zemlje.

Prema tim podacima, ukoliko se pretpostavi da više neće biti preduzimane nikakve mjere, budžetski deficit biće umanjen na samo 4,2 odsto od bruto domaćeg proizvoda u 2015. godine umjesto 1,1 odsto navedenih u pretpostavkama iznesenim u junu ove godine.

Novi podaci dio su ažuriranog grčkog fiskalnog plana za 2012-2015. godinu u kojem je u obzir uzeta dublja nego što je očekivana recesija i plan za smanjenje dugovanja usaglašen sa međunarodnim investitorima tokom proteklog mjeseca.

Grčka pokušava da ispuni ciljeve u budžetu dok četvrtu godinu zaredom prolazi kroz recesiju i neophodna joj je iduća tranša finansijske pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi idućeg mjeseca izbjegla bankrot.

Prema pravilima EU, zemlje evrozone moraju da imaju deficit u budžetu niži od tri odsto a to je cilj koji Grčka planira da postigne u naredne tri godine.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!