Capital.ba

Kina traži još vremena za ponudu za autoput od Bara do Srbije

14.05.2011. / 8:40

PODGORICA, Crnogorska vlada odložila je odluku o poslu sa kineskim kompanijama za izgradnju autoputa od Bara do granice sa Srbijom, jer je kineska strana tražila dodatno vrijeme kako bi od Vlade Kine dobila podršku za pokriće troškova osiguranja izgradnje.
“Nismo donijeli odluku niti o produženju niti o prekidu pregovora sa kineskim kompanijama, već smo je odložili, jer se tokom dana pojavio novi set zahtjeva kineskih partnera”, kazao je ministar saobraćaja Crne Gore Andrija Lompar nakon sjednice vlade i saopštio da u vladi nisu zadovoljni sa takvim zahtjevom.

Lompar nije mogao da saopšti kada će vlada donijeti konačnu odluku, naveo je da “predložena dinamika” od strane kineske strane vladi ne odgovara, ali da će u direktnim pregovorima pokušati da je ubrzaju.
On je naveo da su usaglašeni gotvo svi elementi koncesionog ugovora, ali da kineska strana traži odlaganje kako bi obezbjedila podršku za osiguranje projekta izgradnje od strane kineske vlade, a ne komercijalnih, osiguravajućih kuća.
Kineske kompanije, predvođene “Poli grupom” imale su obavezu da do 1. maja dostave finansijsku ponudu za autoput.

Iz vlade je ranije najavljeno da će se u slučaju prekida pregovora sa kineskim kompanijama obratiti Evropskoj investicionoj banci (EIB) i tražiti od nje da se uključi u projekat, što podrazumijeva raspisivanje novog tendera.

Vlada je do sada pregovarala sa dva konzorcijuma o izgradnji 170 kilometara dugog puta vrijednog oko dvije milijarde evra , ali su pregovori sa grčko-izraleskim konozrcijumom Aktor Šikun Binui i hrvatskim Konstruktorom prekinuti, jer nisu obezbjeđene finansijske garancije. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!