Capital.ba

Opet upitan status oko 2.000 radnika

16.04.2011. / 7:20

SARAJEVO, Ugovor o osnivanju “Krivaje 1884” Zavidovići biće raskinut, a blizu 2.000 radnika ostaće bez posla ako za mjesec ne bude postignut dogovor sa bivšim radnicima koji su uložili žalbe na registraciju ove firme.
Kazao je ovo Nurija Prijić, direktor “Krivaje” i član Komisije Vlade FBiH za vođenje razgovora sa bivšim radnicima, koji nije optimističan da će biti riješeno pitanje žalbi radnika koji potražuju plate.
“Nema pomaka po ovom pitanju. Kako sada stvari stoje, realna je opasnost da ugovor bude raskinut. Uradićemo sve što je moguće. Problem je što neki radnici traže sav iznos potraživanja iz presude, a neki čak nemaju ni presudu, ali je sud prihvatio njihovu žalbu na registraciju ‘Krivaje 1884'”, dodao je Prijić.
Ugovor o osnivanju “Krivaje 1884” su krajem 2008. godine sklopili “Krivaja” i zavidovićki “Ferimpeks”.
Prijić je istakao da su u Vladi FBiH rekli da će mjesec dana sačekati dogovor sa bivšim radnicima.
“Vlada je spremna da, ako je to moguće, bude riješeno pitanje radnika koji su podnijeli žalbe na registraciju, a ako nije moguće ide raskid ugovora što bi značilo da se radnici ‘Krivaje 1884’ vraćaju u staru ‘Krivaju’, a imamo najave da bi neki bivši radnici podnijeli zahtjev za stečaj ‘Krivaje'”, naglasio je Prijić.
Dodao je da 25. aprila “Krivaja 1884” na mjesec dana obustavlja proizvodnju jer još nije riješen problem registracije i isporuke sirovina, te da “Ferimpeks”, kao vlasnik 70 odsto “Krivaje 1884”, neće podnositi novi zahtjev za registraciju ako ona peti put bude odbijena zbog žalbi.
Jedan od predstavnika radnika Mirsad Buljubašić kaže da će se Vlada FBiH izjasniti da li će 167 bivših radnika “Krivaje” dobiti 3,1 milion KM bez obzira na pravosnažnost registracije “Krivaje 1884”.
On je nakon sastanka u petak sa predstavnicima Vlade dodao da za sada radnici neće dići šatore u Sarajevu, kako su ranije najavili, ako im sredstva ne budu isplaćena.
Pravosnažnost registracije “Krivaje 1884” bio je uslov da ovih 167 radnika dobije 3,1 milion KM, a ovakav sporazum s njima je postignut kako bi povukli žalbe na registraciju.
“Preko vikenda treba da vidimo sa svim radnicima da li pristaju da 3,1 milion KM pokrije sva potraživanja. Stvar je u tome da neki radnici imaju po dvije presude. Nakon toga će se Vlada izjasniti da li pristaje da izmijeni sporazum”, istakao je Buljubašić.
Izjavu ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja i predsjednika Sindikata “Krivaje 1884” Vehbije Aličića nismo dobili.
Predsjednik Sindikata Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Isaković istakao je da bi raskid ugovora o osnivanju “Krivaje 1884” značio stečaj državne “Krivaje” i gubitak posla. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!