Capital.ba

Apple će prihodima nadmašiti IBM i HP?

25.03.2011. / 19:34

NJUJORK, Američki tehnološki gigant Apple mogao bi vrlo brzo nadmašiti IBM i Hewlett Packard po ostvarenim prihodima, zahvaljujući snažnoj potražnji za iPhoneom i iPadom te pratećim mobilnim aplikacijama, smatra lider ugledne analitičke kompanije Forrester Research.
Apple je prodao gotovo 15 miliona tablet računara iPad u godinu dana nakon lansiranja te više od 90 miliona primjeraka “pametnog” telefona iPhonea u četiri godine. Potražnja za tim uređajima podstakla je tržište mobilnih aplikacija koje korisnicima omogućuju kupovinu, rad, zabavu i obavljanje raznih zadataka u pokretu. To zauzvrat podstiče kupce na vjernost Appleovim proizvodima, zbog čega se kompanija nalazi na putu da po veličini prihoda nadmaši IBM i Hewlett Packard, poručio je u razgovoru za agenciju Bloomberg lider Forrestera George Colony.

Colony smatra da će Apple već iduće godine premašiti prihode IBM-a, a godinu nakon toga biće veći od Hewlett-Packarda. Uzimajući u obzir sadašnje stope rasta, Colony takođe očekuje da će Apple postati kompanija koja će godišnje ostvarivati prihode veće od 200 milijardi dolara. Apple je inače u fiskalnoj 2010. godini ostvario više od 65 milijardi dolara prihoda, što je rast od 52 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Hewlett-Packard je u protekloj poslovnoj godini zabilježio prihode u visini 126 milijardi dolara, dok su prihodi IBM-a lani bili vrlo blizu 100 milijardi dolara, što ih čini najvećim tehnološkim kompanijama po kriterijumu prodaje. Apple drži poziciju vodeće tehnološke kompanije u svijetu po kriterijumu tržišne kapitalizacije. Početkom ove godine tržišna vrijednost Applea prvi je put u istoriji premašila 300 milijardi dolara.

Prema prosječnim prognozama Bloombergovih analitičara, Apple bi mogao u tekućoj fiskalnoj godini (koja završava u septembru) ostvariti prihode u visini 100,3 milijarde dolara, što je 54 odsto više nego prethodne godine. Ipak, analitičari procjenjuju da bi rast prihoda mogao usporiti u narednoj godini, na tek 18 odsto.

Uprkos impresivnim rezultatima poslovanja, mnogi se pitaju hoće li se Appleova uzlazna putanja nastaviti nakon što izvršni direktor Steve Jobs napusti kompaniju, što je zbog njegovog zdravstvenog stanja vrlo izvjesno u skoroj budućnosti. Takođe, treba uzeti u obzir sve veću konkurenciju na tržištu tablet računara, koja bi potencijalno mogla usporiti potražnju za iPadom. Poslovni.hr

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!