Capital.ba

Napustio školu o otvorio tvornicu čokolade

25.10.2007. / 11:01

KLINVER,Petnaestogodišnjem Britancu, kojem je sa jedanaest godina dijagnosticirana disleksija nakon čega je napustio školovanje i osnovao vlastiti pogon za proizvodnju čokolade, nedavno je ponuđen unosan ugovor o saradnji sa nekoliko britanskih lanaca supermarketa koje je on prihvatio i potpisao, prenijeli su britanski mediji.
Louis Barnett iz mjesta Kinver je, nakon što mu je dijagnosticirana disleksija, napustio školu i kod kuće počeo proizvoditi čokoladne bombone i čokoladu. Za kvalitetu njegovih proizvoda uskoro su doznali u upravama lanaca supermarketa Sainbury's i Waitrose, ponudivši mu saradnju, zbog čega je Louis svoj dotadašnji mali pogon Chokolit, morao prebaciti u veće pogone tvornice Bridgnorth u Shropshireu.
Louisu odnedavno u proizvodnji čokolade i čokoladnih proizvoda pomažu roditelji Phil i Mary te nekoliko stalnih radnika. Mladi je privrednik počeo sa proizvodnjom čokolade u aparatu sa samo jednim kalupom. Isprva je to radio kako bi ispunio slobodno vrijeme, za prijatelje i članove porodice.
 Danas njegova firma proizvodi više stotina čokolada dnevno, a u Sainsbury'su i Waitroseu dodatne narudžbe imaju za božićne praznika.
“Oduvijek sam volio pripremati i jesti dobru hranu, gurman sam i volim znati odakle dolaze namirnice koje koristim u svakodnevnoj prehrani. Moja strast prema kuhanju, posebno pečenju kolača ide do mojeg ranog djetinjstva. Kolače sam počeo peći sa mamom kad sam imao četiri ili pet godina i od tada u tomu istinski uživam”, objasnio je mladi Louis Barnett, čiji je otac nedavno dao otkaz na dosadašnjem poslu i zajedno sa Louisovom majkom pridružio sinu u porodičnom poslu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!